YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
perjantai 25. maaliskuuta 2011
LINNIT (blini)
Linneille Anna Hilda on antanut kymmenen pistettä ja kirjoittanut viereen vielä huomautuksen "laskiaisruokaa". Laskiainen kerkesi jo tältä talvelta mennä ohi, mutta maistuvathan nämä tuhdit lettuset muinakin kirpsakkoina pakkaspäivinä, kesähelteellä näitä ei söisi kukaan!
Meidän lähimarketin mätitiskiltä ei sammen eikä mateen mätiä löytynyt, kirjolohen mäti sai siis toimia kaviaarin korvikkeena. Vähän harmitti myös, etten omista blinipannua, tekeleistä kun tuli tavallisella paistinpannulla lähinnä amerikkalaisten pancakesien näköisiä. Kaiken lisäksi kotiraadin vatsat murisivat siihen malliin, etten ehtinyt nostattaa taikinaa neljää tuntia, muttei sekään ollut lopputuloksen kannalta kovin vaarallista. Blininnälkäiset koemaistajat antoivat sata vuotta vanhalle reseptille saman arvosanan kuin isoäitikin.
____________________________________________
LINNIT (blini) vuodelta 1909
50 gr. hiivaa
2 dl. haaleata vettä
3 munaa
4 dl. haaleata kermaa
3 tl. suolaa
300 gr. tattarijauhoja
150 gr. vehnäjauhoja
1 dl sulatettua voita
4-6 dl. kiehuvaa maitoa
Hiiva liotetaan haaleassa vedessä. Munat vatkataan, kerma, liotettu hiiva, suola, jauhot sekä sulatettu voi vispilöidään joukkoon. Taikina asetetaan nousemaan 4-5 tunniksi. Kiehuva maito lisätään vähitellen että saadaan ohuenlainen taikina, josta paistetaan voidellussa pannussa linnejä. Ne tarjotaan kuumina sulatetun voin, kaviaarin tahi mateen mädin kera.
____________________________________________
LINNIT nykykielellä
=BLINIT
4 dl kermaa (+42 asteista)
3 kananmunaa
2 tl merisuolaa
50 g voita sulatettuna
4 dl tattarijauhoja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
3-4 dl kiehuvaa maitoa
lisäksi tarvitset voita paistamiseen sekä mätiä, punasipulisilppua ja smetanaa lisukkeeksi
Sekoita kuivahiiva jauhoihin, vatkaa munat, kerma, suola, voisula ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan nousta keittiöpyyhkeen alla ainakin tunti.
Ohenna taikina kiehuvalla maidolla vatkaamalla sopiva määrä maitoa taikinaan ja paista blinit paksuiksi letuiksi, tarjoa mädin, punasipulisilpun ja smetanan kanssa.
____________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mä olen halunnut tehdä blinejä, mutta tuo taikinan nostatusaika on saanut väistämään asiaa. Olen vähän hätäinen luonne minäkin.
VastaaPoistamoikka Hanna, täytyy tunnustaa, etten itse oikein ole blinifani, mutta näitä maistelin kyllä muiden mukana...ja lyhyestä nostatusajasta huolimatta "linni"-lautanen tyhjeni silmänräpäyksessä, eikä se ainakaan huono merkki ole...joten paistohommiin vaan ! :)
VastaaPoistaEksyin tähän blogiin hakusanalla "pinaattikeitto" (se resepti tosin ei kuulostanut niin hyvältä kuin minulla jo tiedossa oleva lähes täydellinen resepti), mutta blogiasi selaillessa naureskelin välillä yksin ääneen.. Hauska idea kirjoittaa blogia tästä aiheesta ja olihan ne jotkut reseptitkin hyvän kuuloisia! =) Kunnon hyvänmielen blogi!
VastaaPoistaMoikka Sara, kiitos symppis-kommentistasi!
VastaaPoistaMyöntää täytyy, etteivät kaikki Anna Hildan reseptit johda elämää suurempiin makuelämyksiin, mutta hyvä jos tunnelma välittyy...
Aurinkoista kevättä sulle !
ps. kerro nyt ihmeessä mikä sen "lähes täydellisen pinaattisopan" salainen aines on?
kannattaa tehdä taikinaa kerralla reilumpi satsi. jos on hätäinen niin voi siitä ensimmäisestä osasta taikinaa paistella blinejä melkein samantien ja laittaa loput jääkaappiin ja paistella seuraavana päivänä lisää. ne yön yli happamoituneesta taikinasta tehdyt on sitten kyllä niitä varsinaisia herkkublinejä ja kun niitä kerran on maistanut niin eron huomaa niin selkeästi että jatkossa kyllä malttaa tehdä taikinan edellisenä päivänä jääkaappiin odottelemaan. siianmäti on kyllä blineissä ehkä parasta. sitä saa pakastettuna melkein joka k-marketistakin. mateen mätiä on nykyään tosi vaikea saada ellei sitten tee oikeaa madekeittoa ja ota rommeja siitä talteen. tosin madekeittoon kun heittää mädit mukaan niin voin sanoa ettei parempaa kyllä ole, joten ei ehkä kannata käyttää mätiä blinien kanssa
VastaaPoistaAnonyymi, kiitos vinkeistä !
PoistaBlinisesonki alkaakin taas olla parhaimmillaan....
☺