YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
torstai 10. maaliskuuta 2011
APRIKOOSIPUURO
Aprikoosipuuro on ollut Anna Hildan aikana hyvän aterian makea piste iin päälle. Minulle riittä jälkiruoaksi kulaus espressoa, mutta aamupalapöydässä aprikoosisose maistuisi varmasti; luonnon jogurtin kanssa, puuron silmänä tai paahtoleivän levitteenä. Sen takia keitin puurosta hilloa ja kaadoin sen tarjoiluvadin sijasta lasipurkkiin. Itse kun yritän vältellä sokeria, tein keitokseni sokeroimattomista aprikooseista, vieraspöydässä tarjoiltavaan hilloon voisin sekoittaa ehkä hieman sokeriakin.
Isoäidin kirjasta löytyi paahdetun leivänkin ohje. Eipä siinä paljoa soveltamisen varaa ole, nykyisin paahtoleipä kun valmistuu näppärästi napinpainalluksella. Resepti kertoo omaa tarinaansa; kuinka arki muuttuu sadassa vuodessa, se tuo samalla sympaattisen tuulahduksen vuosien takaa. Laitan sen tähän mukaan höysteeksi.
____________________________________________
APRIKOOSIPUURO vuodelta 1909
2 1/2 ltr. vettä
250 gr. kuiv. aprikoosia
2 dl. sokeria'5-7 rkl. perunajauhoja
Aprikoosit huuhdotaan lämpimässä vedessä ja pannaan sokerin kera veteen likoomaan oltaan ennen käyttämistä. Sitten ne keitetäänm samassa vedessä, kunnes pehmenevät ja paisuvat. Puuro suurustetaan perunajauhoilla, sekoitettuna tilkkaseen kylmää vettä, saa kiehahtaa, kaadetaan vadille jäähtymään ja pinta sokeroidaan.
___________________________________________
PAAHDETTU LEIPÄ vuodelta 1909
Ranskanleipää leiktaan ohkaisiksi viipaleiksi ja paahdetaan tasaisella hiilloksella tahi hyvällä tulella kuumassa paistinpannussa. Paahdettuja leipäviipaleita ei saa panna päällekkäin, sillä ne pehmiävät.
___________________________________________
APRIKOOSIPUURO nykykielellä
=APRIKOOSIHILLO
200 g kuivattuja sokeroimattomia aprikooseja
vettä
sokeria oman maun mukaan (ei välttämätön)
Laita aprikoosit kattilan pohjalle ja valuta vettä päälle niin paljon että hedelmät peittyvät. Liota aprikooseja yön yli.
Nosta kattila hellalle ja keitä turvonneita aprikooseja liotusvedessään 15 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella, nostele puhtaaseen lasitölkkiin. Tarjoa jäähtyneenä paahtoleivän levitteenä. (Huom. sokeroimatonta hilloa ei kannata tehdä urakalla varastoon, se säilyy kylmssä vain viikonpäivät.)
__________________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
todella herkullista! :D
VastaaPoistatämäpä hauskan makuista! teki hyvin kauppansa paahtoleivän päällä :D
VastaaPoista♥:hillevi