YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
torstai 30. joulukuuta 2010
HOVIJÄLKIRUOKA
Anna Hilda on antanut hovijälkiruoalle arvosanan 10+ ja resepti kuulostaa muutenkin riittävän juhlalliselta uudenvuoden yön "kahvipöytään". (Marenki sopii myös mainiosti sampanjan seuralaiseksi.) Mutta; kermavaahtolaastilla koottu marenkipyramidi kuulostaa melko uskaliaalta, uhkarohkealtakin.
Siispä pinoan hovijälkiruoan korkeareunaiseen lasikulhoon, lopputulos on englantilaisen trifle- jälkiruoan ja uusiseelantilaisen pavlova-marenkikakun supisuomalainen risteytys. Ja nyt kun lasimalja pitää koko komeuden kasassa, voin huoletta lisätä täytteeksi jäätelöäkin. Rosé sampanjan värisen marengin saan aikaiseksi muutamalla tipalla punaista elintarvikeväriä. Kattaukseen vielä vaaleanpunaiset pellavaliinat, pinkkejä värivaloja ja turkoosinsinisiä astioita. Pienet muutokset päivittävät hovijälkkärin suoraan 2000-luvulle. Vuosi vaihtuu värikkäästi, mukana kulkee silti aina "jotain vanhaakin"...
MAKEAA UUTTA VUOTTA !
*********************************************
HOVIJÄLKIRUOKA vuodelta 1909
6 munanvalkuaista
12 rkl. sokeria
1/2 ltr. hyvää kermaa
1/2 suklaakakkua
3 dl. kermaa
2 dl. sokeria
Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja vatkaamista jatketaan vielä noin 15 min. Sitten seulotaan hienoimpia sokerijauhoja varovasti ja vähitellen sekaan. Lusikalla pannaan voidellulle ja perunajauhoilla jauhotetulle pellille pieniä, korkeita kakkuja, tahi painetaan paperitötterön läpi eri muotoisia leivoksia, jotka kuivataan heikossa uuninlämmössä.
Suuria munanvaahtoleivoksia ladotaan korkeaksi pyramiidiksi. Osa vaahdoksi vatkatusta kermasta pannaan kerroksien väliin. Suklaa, kerma (3 dl.) ja sokeri keitetään paksuksi liemeksi, joka jäähdytetään ja sitten kaadetaan munavaahtoleivoksille. Jälkiruoka koristellaan kermavaahtojäännöksellä.
********************************************
HOVIJÄLKIRUOKA nykykielellä
= uudenvuoden yön pavlova
6 kananmunanvalkuaista
ripaus suolaa
1 dl sokeria
(elintarvikeväriä)
1 dl kevytkermaa
100 g taloussuklaata
2 1/2 dl Flora visipiä (20%)
ripaus sokeria
1/2 l vaniljajäätelöä
Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi, mausta valkuaisvaahto sokerilla (ja värjää elintarvikevärillä). Levitä marenkiseos haluamasi kokoisiksi kiekoiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. (Tästä ohjeesta tulee 8 kpl halkaisijaltaan 15 cm kokoisia marenkikiekkoja). Pidä marenkipohjia 100 asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes ne kuivuvat. Irrota kiekot varovasti leivinpaperista. Käytä vasta jäähtyneinä.
Sulata suklaa kevytkerman sekaan, sekoita kastikkeeksi ja siirrä sivuun jäähtymään.Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta kevyesti sokerilla.
Aseta ensimmäinen marenki lasikulhon pohjalle, pinoa marenkipohjan päälle jäätelöä ja kermavaahtoa, nosta seuraava marenki kanneksi, jatka näin kunnes olet rakentanut sopivan korkuisen kakun. (Jos marenkeja jää yli, ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa). Valuta lopuksi suklaakastike marenkikakun päälle ja tarjoa saman tien.
********************************************
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Söpö!!!!
VastaaPoistaNäyttipä upealta ja maistui taivaalliselta,kiitos!
VastaaPoistamummi ja peppi
Minunkin mielestä tämä on aika hauska vaihtoehto jäökiruokakakulle.
VastaaPoista;)