keskiviikko 15. joulukuuta 2010

PORKKANALAATIKKO



Anna Hildan aikaan on kuivia leivänkannikoita ollut varmaankin paremmin saatavilla kuin kaukomaiden kallisarvoista riisiä. Ehkä juuri siksi 100 vuotta sitten porkkanalaatikkoa jatkettiin korppujauholla keitetyn riisin sijasta. Hiilihydraattia molemmat...kenties sadan vuoden päästä joulun hienostunut perinnelaatikko tehdään pelkästä luomuporkkanasta?

******************************************

PORKKANALAATIKKO vuodelta 1909

3/4 kg. porkkanoita
vettä
suolaa
2 1/2 dl. survottuja korppuja
2 1/2 dl. maitoa
3 rkl. sulatettua voita
2 munaa
suolaa
sokeria
(hienonn. muskottia)

Porkkanat huuhdotaan puhtaiksi ja keitetään pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Sitten ne kuoritaan ja hienonnetaan raastimella, joilloin muut yllämainitut ainekset hämmennetään sekaan. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunissa.

********************************************

PORKKANALAATIKKO nykykielellä

1 kg porkkanoita
suolaa
2 1/2 dl korppujauhoja
2 1/2 dl maitoa
3 rkl voisulaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustkottipähkinää
ylimääräistä voita paistovuoan voiteluun

Kuori ja pilko porkkanat, keitä ne pehmeiksi suolavedessä, valuta ja survo perunanuijalla. Sekoita korppujauhot, maito, voi ja munat sekaan. Mausta suolalla, sokerilla ja muskotilla.

Kaada porkkanaseos voideltuun uunivuokaan, paista laatikkoa 30-40 minuuttia.

**********************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?