maanantai 20. joulukuuta 2010

JOULULIMPPU
Halusin tehdä joulun kunniaksi käsityönä räätälöidyn limpun, mutta Anna Hildan aikainen joululimppu vaikutti melko konstikkaalta: "mämmimaltaita, taikinajuurta ja helmeilevää vettä" !

Olin kuitenkin saanut päähäni idean omatekoisesta joululimpusta, ja tiesin ettei sisälleni tulisi joulurauhaa ennen kun ottaisin kuuman limpun uunista. Alkoi eri limppureseptien yhteensovittaminen, ensin teoriassa ja sitten koelimppujen muodossa. Osasta tuli liian maltaisia, toisista liian imeliä...tämä viimeisin sovellus on mielestäni ehdottomasti paras: yksinkertaiset työvaiheet ja helpot raaka-aineet. Makukin oli kohdallaan, tai sitten se vain maistui niin älyttömän hyvältä koska oli omatekoista?!


*********************************************

JOULULIMPPU vuodelta 1909

2 1/2 ltr. lämmintä vettä
700 gr. mämmimaltaita
3-3 1/4 kg. ruisjauhoja
3 rkl. suolaa
1/2 ltr. hapanta taikinajuurta
2 rkl. hiivaa
(3 dl. siirappia)

1 1/2 litraan lämmintä vettä sekoitetaan maltaat, ruisjauhoja sirotellaan pinnalle paksu kerros, tämä peitetään asetetaan lämpimään paikkaan 1/2-1 tunniksi imeytymään. Puoli litraa helmeilevää vettä lusätään seokseen, joka vatkataan holellisesti, jauhoja sirotellaan pinnalle ja annetaan taas imeytyä.

Puolen tunnin kuluttua lisätään jäljellä oleva vesi kiehuvana seokseen, jota sen jälkeen vatkataan, kunnes se jäähtyy. Sitten sotketaan taikinaan suola, hiiva, joka on liuotettu tilkkaseen haaleata vettä, hapanjuuri sekä loput jauhot. Ellei taikina ole imeytynyt kylliksi, pannaan siihen siirappi.

Kun taikina on hyvin noussut, vanutetaan se leivinpöydällä ja muodostetaan pyöreiksi limpuiksi, joita sitte kun ovat nousseet, kypsennetään kuumassa uunissa 1 tunti.

********************************************

JOULULIMPPU NYKYKIELELLÄ

3 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja ja ylimääräistä leipomiseen
2 tl suolaa
2 tl kuminan siemeniä
2 tl aniksen siemeniä
2 tl fenkolin siemeniä
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1/2 l piimää
1 1/2 dl siirappia
50 g huoneenlämpöistä Oivariinia
lisäksi tarvitset voiteluun 1/2 dl vettä ja 1/2 dl siirappia

Mittaa kuiva-aineet kulhoon. Lämmitä piimä 42 asteiseksi (hieman kättä lämpimämmäksi) ja kaada jauhoseoksen joukkoon. Alusta sekaan siirappi ja rasva. Vaivaa taikinaa ainakin 15 minuuttia, kunnes se on tasaista ja venyvää. Anna nousta liinan alla tunti.

Jauhota leivinalusta ja pyöritä taikinasta kaksi limppua. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota liinan alla vielä puoli tuntia.

Pistele limppujen pintaan haaukalla reikiä ja paista 200 asteisessa uunissa reilu puoli tuntia. Voitele kuumat limput siirappivedellä.

*********************************************

4 kommenttia:

 1. mitä on helmeilevä vesi!?? :/

  kyselee tyhymä

  VastaaPoista
 2. Koska vanhassa reseptissä selvästikin imellytetään maltaat, helmeilevä vesi on poreilevan kuumaa (muttei kiehuvaa) vettä. Imellytykseen nimittäin tarvitaan viljalle lämpöä 50 astetta, mutta ei enempää, muutoin entsyymi kuolee eikä tule makeaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos mahtavasta reseptistä!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, tämä menee jouluna kokeiluun!

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?