maanantai 30. toukokuuta 2011

KAALIKÄÄRYLEET



Kaalikääryleet maistuvat kaikille, vauvasta vaariin, onhan kyseessä perinneruoka. Harva meistä kuitenkaan on edes kuullut käärylereseptin pitkästä matkasta tänne Suomen perukoille.

Kaalikääryle on nimittäin perinteinen arabialainen ruokalaji, minkä resepti rantautui Ruotsiin 1700-luvulla. Silloinen kuningas Kaarle XII pakeni joukkoineen Pultavan taistelun tappiota osmaanien valtakuntaan. Kaalikääryleperinne kulkeutui sotilaiden mukana myöhemmin Ruotsiin ja sitä kautta  Suomeen. Toisen teorian mukaan kääryleresepti kulkeutui osmaanilähettiläiden ja kauppiaiden mukana ensin Ruotsiin ja levisi sieltä meille asti. Niin tai näin, tästä perinnekaaliherkusta saa kiittää osmaaneja... Ja vähän ehkä ruotsalaisiakin.

__________________________________________________


KAALIKÄÄRYLEET VUODELTA 1909

iso kaalinkupu, että suolaa
1 1/2 dl. riisiryyniä, vettä, suolaa
lihatäyte:
1/2 kg. luutonta naudanlihaa
2 rkl. sulatettua voita tahi rasvaa
1/2 dl. survottuja korppuja
1 dl. vettä
1 1/2 dl. kermaa
suolaa
hiononn. valkopulluria
voita paistamiseen
1 rkl. fariinisokeria
1/2 rkl. suolaa
lihalientä tahi vettä
1 dl. kermaa

Kaalinkuvusta irroitetaan lehdet, ja ne kiehautetaan suolatussa vedessä, kunnes taipuvat, sitten vesi valutetaan niistä pois. Pääsuonen paksuin osa lehdestä poistetaan. Huuhdotut ryynit keitetään pehmeiksi suolatussa bedessä, joka sitten siivilöidään pois.

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssö muutamaan kertaan. Sulatettu voi tahi rasva, survotut korput, vesi, kerma ja mausteet sekoitetaan lihaan, ja mureke vaivataan hyvin.

Pienemmät kaalinlehdet hienonnetaan ja sekoitetaan ryynien kera murekkeeseen. Ruokalusikallinen täytettä pannaan joka lehdelle, joka sitte kääritään kokoon ja ruskeutetaan voissa pannussa. Ne ladotaan senjälkeen voideltuun pataan, vähän suolaa ja sokeria sirotellaan päälle. Joka paistamisen jälkeen huuhdotaan pannu tillasella kiehuvaa lihalientä tahi vettä, joka kaadetaan pataan kääryleiden päälle.

Ne saavat hiljalleen kiehua kannen alla, kunnes lehdet ovat pehgmeät ja valmistuneina ne asetetaan vadille. Kerma vispilöidään kastikkeeseen, joka siivilöidään ja kaadetaan kaalikääryleiden päälle. Kastikkeen voi myöskin suurustaa hiukan vehnäjauhoiulla ja maustaa sinapilla.

____________________________________________

KAALIKÄÄRYLEET nykykielellä

1 suuri kaali
1 dl keitettyä riisiä
400 g jauhelihaa (kananpojan paistijauheliha)
1 sipuli
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl valkopippuria
3 rkl fariinisokeria
1 dl laktoositonta ruokakermaa
50 g voita
1/2 dl siirappia
lisäksi tarvitset uuninkestävän vuoan ja alumiinifoliota
ja kastikkeeseen (ei välttämätön) 1 dl laktoositonta ruokakermaa

Koverra kaalin kanta pois, keitä kaalia isossa kattilassa suolavedessä, kunnes lehdet pehmenevät. Irrota lehdet varovasti ja valuta ylimääräinen vesi pois. Hienonna revenneet ja pienimmäiset lehdet jauhelihatäytteen joukkoon.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli pannulla, lisää jauheliha ja ruskista kypsäksi. Sekoita riisi jauhelihaan, mausta suolalla ja valkopippurilla, ripottele päälle fariinisokeri ja lorauta sekaan kerma.

Jaa täyte kaalinlehdille ja rullaa ne kääryleiksi. Voitele uunivuoka ja aseta kääryleet vieriviereen, saumapuoli alaspäin. Sulata voi, lisää siirappi ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Kaada siirappikastike kaalikääryleiden päälle ja paista 180 asteisessa uunissa ensin 40 minuuttia, valele kastiketta kääryleiden päälle, peitä vuoka foliolla ja anna kääryleiden muhia uuninlämmössä vielä 10-20 minuuttia.

Jos haluat tehdä kastikkeen: nosta kaalikääryleet tarjoiluastiaan, kaada liemi kattilaan, vispaa sekaan ruokakerma ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kastike kääryleiden päälle, tarjoa perunasoseen ja puolukkahillon kanssa.

_________________________________________________

6 kommenttia:

  1. Kaalikerän voi pakastaa niin että se on kokonaan jäässä. Ota 2vuorokautta ennemmin kaali sulamaan astiaan jääkaappiin,sitten vai irrotat lehti kerrallaan työpöydälle jalaitat täytteen,kääri ja eikun uuniin.

    VastaaPoista
  2. ei saa laittaa sipulia !!!!!

    VastaaPoista
  3. Sipuli kuuluu ainoastaan kaurapuuroon

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?