sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

RAPARPERIKEITTO



Raparperi on mitä mainiointa anti-aging ruokaa! Ei ehkä goji marjan veroista ravintoarvoiltaan, mutta tämä kotimainen piristepötkilö vie herkuttelijan silmänräpäyksessä lapsuuden kesätunnelmaan. Jo yksi lusikallinen raparperikeittoa onnistuu hävittämään ajanlaskusta kymmeniä vuosia.
Varsinainen superfood !?

_______________________________________________

RAPARPERIKEITTO vuodelta 1909

3/4 kg. tuoreita tahi 8 dl. säilykeraparperia
2 1/2 ltr. vettä
3 dl. sokeria
2-3 rkl. perunajauhoja

Tuore raparperi huuhdotaan, kuoritaan ja leikataan palasiksi ja pannaan vedessä kiehumaan, kunnes mehu on niistä kylliksi kiehunut ja sitte ne siivilöidään liemestä pois. Keitto maustetaan sokerilla, suurustetaan perunajauhoilla, jtka ovat sekoitettuina tilkkaseen kylmää vettä, ja saa kiehahtaa. Raparperin voi myöskin jättää keittoon. Tarjotaan kylmänä kermavaandon kera.

_______________________________________________

RAPARPERIKEITTO nykykielellä

1 l vettä
1 dl sokeria
4 dl kuorittuja ja pilkottuja raparperinpaloja
1/2 dl kylmää vettä
2-3 rkl perunajauhoja
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
ripaus sokeria ja kanelia

Kiehauta vesi, ripottele sokeri sekaan. Keitä raparperin paloja kunnes ne pehmenevät ja hajoavat. Sekoita perunajauhot kylmään veteen, lorota suurus keittoon samalla hämmentäen. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja kanelilla. Tarjoa raparperikeitto jäähtyneenä kanelikerman kanssa.

_________________________________________________

2 kommenttia:

  1. oj det var gott. Men här samma på svenska från året 1907.

    Rabarberkräm
    3/4 l. färsk eller konserverad rabarber.
    1/2 l. kokande vatten.
    1 1/2 kopp krossocker
    2 msk potatismjöl
    Rabarbern sköljes och skäres i små bitar utan att skalas, blott trådarna borttagas. Den lägges tillika med sockret i kokande vatten att kokas mjuk och afredes utan mycken rörning med potatismjölet, utrördt i litet vatten. Får ett kort uppkok och hälles upp att kallna. (Husmoderns Kokbok)

    Elin Alvinas dotterdotter

    Ja se tarjoiltiin kanelilla maustetun kermavaahdon kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hej, Elin Alvinas dotterdotter, det låter bra även på svenska !
      ;D

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?