perjantai 10. kesäkuuta 2011

PAISTETTU VALKOKAALIKaalin, fariinisokerin ja voin yhdistelmä on suloinen sekoitus terveysruokaa ja makeaa mässäilyä. Viisari taitaa kääntyä kyllä jälkimmäisen suuntaan, mutta hällä väliä, varhaiskaalista on lupa nauttia kaikilla mausteilla!?

Tällä ohjeella voi tehdä kokonaisen näyttävän kaalin, mikä ei kuitenkaan ole kovin kätevä tarjoiltava ruokapöydässä. Toinen vaihtoehto on arkisemman näköinen muhennos, se on helposti annosteltavissa, mutta tarjoaa minimaalisesti silmänruokaa. Valitse itse!

____________________________________________

PAISTETTU VALKOKAALI vuodelta 1909

Valkokaalinkupu
vettä
suolaa
4 rkl. voita
2 rkl. fariinisokeria tahi siirappia
1 rkl. suolaa
lihanientä tahi vettä

Kaalinkuvusta otetaan päällimmäiset lehdet pois, kupu kiehautetaan suolatussa vedessä ja pannaan valumaan. Kaalinrunko leikataan pois, ontelo täytetään 2 rkl:lla voita, suolalla ja sokerilla tahi siirapilla. Muutamia suurempia lehtiä levitetään aukon päälle, ja kaalinkupu sidotaan langalla.

Se käristetään joka puolelta voijäännöksessä. Lihalientä tahi vettä lisätään, ja kaali saa kannen alla hiljalleen paistua täysin pehmeäksi; on varominen ettei se pala pohjaan. Sitte kaali asetetaan vadille, langat poistetaan ja kastike kaadetaan päälle.

Kiehautetun kaalin saattaa myöskin ennen paistamista hienontaa. Se ruskeutetaan voissa, lihalientä tahi vettä lisätään sekä mausteita: sokeria, suolaa ja etikkaa.

___________________________________________


PAISTETTU VALKOKAALI nykykielellä

1 keräkaali
vettä
1 tl merisuolaa

3 rkl fariinisokeria
4-5 rkl voita

Poista kaalin ulommaiset lehdet ja kiehauta kaali kokonaisena suolavedessä. Valuta kaali lävikössä  (säästä keitinvesi) ja koverra kova kanta pois, irrota kaksi ulommaista lehteä. Täytä ontelo 2 rkl voita, 2 rkl fariinisokeria ja ripauksella merisuolaa. Peitä aukko irrotetuilla kaalinlehdillä, kieritä paistonarua kaalin ympärille niin että täytteet pysyvät sisällä.

Sulata voi kattilassa ripottele sekaan fariinisokeria ja suolaa, ( jos haluat muhennosta, pilko kaali suupalan kokoisiksi paloiksi, ruskista kattilassa ja ripottele päälle lisää fariinisokeria ja suolaa), lorauta sekaan 1 dl keitinvettä. Nosta kansi päälle ja anna kaalin kypsyä pehmeäksi, lisää tarvittaessa keitinvettä  ja/tai voita.

Leikkaa langat irti, nosta kaali tarjoilualustalle ja kaada keitinliemi päälle.

____________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?