maanantai 20. kesäkuuta 2011

KEITETTY PARSAVuonna 1909 ilmestynyt keittokirja osoittaa hyvin kuinka maalaisjärki on reilussa sadassa vuodessa muuttanut muotoaan. Kirja opettaa paahtamaan leipää ja keittämään parsaa ja siinä välissä valmistamaan saippuaa, makkaraa ja lihasäilykkeitä. Kaksi ensimmäistä kuulostaa nykyihmisen korvassa vähän samanlaiselta kuin joku opastaisi keittämään vettä tai hengittämään sisään ja ulos...mutta entäs nämä jälkimmäiset?! Niitä harva meistä 2000-luvun ihmisistä viitsisi edes ajatellakaan tehtailevansa omakätisesti.

Vanha parsankeitto-ohje sai minut taas mietteliääksi: onkohan sata vuotta sitten syöty vain vihreää parsaa? Reseptissä kun ei kuorita varsia lainkaan. Pehmeäkuoristen vihreiden parsojen kanssa se ei haittaa, mutta valkoisen parsan säikeinen ja sitkeä kuori on kyllä ihan pakko vuolla tangoista irti...

Parsan keittämisellä kun ei sen suurempaa uutisarvoa ole, liitän nykykieliseen versioon aasialaisvaikutteisen parsakastikkeen ohjeen. Se päivittää perinteisen parsan sadan vuoden takaa suoraan kansainväliselle 2000-luvulle.

_____________________________________________

KEITETTY PARSA vuodelta 1909

1 kg parsaa
vettä
suolaa

Parsa huuhdotaan, puhdistetaan ja sidotaan kimppuihin, nuppupuolet yhtäälle päin. Kimput pannaan kuehuvassa, hiukan suolatussa vedessä kiehumaan noin 20 min.

Parsat nostetaan reikäkauhalla; kimput avataan ja asetetaan vadille taitetulle lautasliinalle. Tarjotaan vaahdoksi hierotun voin kera. Parsaliemi käytetään vihanneskeittoihin.

___________________________________________

KEITETTY PARSA nykykielellä

1 puntti parsaa
ripaus merisuolaa

3 siivua ilmakuivattua kinkkua (esim. Serrano)

kastike:
1 punainen chili
1 limetti
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 rkl sesamöljyä (esim. Blue Dragon)
2 rkl japanilaista Mirin kastiketta (makeaa riisiviiniä, esim. Yutaka)
mustapippuria myllystä

Aloita kastikkeesta:
Leikkaa chilin kanta ja siemenet pois, silppua malto hienoksi. Purista limetin mehu, kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
HUOMAA: Kastike maistuu myös grillatun vihreän parsan kanssa !

Keitä sitten parsat:
Leikkaa parsoista tyven kuiva osa pois, kuori varret varovasti latvasta tyveen (liikkuvakärkisellä kuorimaveitsellä). Sido kuoritut parsat puuvillalangalla nipuksi, nosta nippu parsakattilan keittokoriin ja lisää kattilaan vettä niin paljon että nuput jäävät vesirajan yläpuolelle. Mausta vesi merisuolalla. (Ellet omista parsakattilaa, voit jättää parsat sitomatta ja keittää ne laakeassa kattilassa, mutta ole tarkkana ettet ylikeitä ja päästä nuppuja vetistymään).

Keitä parsat pehmeiksi, keittoaika vaihtelee muutamasta minuutista 15 minuuttiin, parsan paksuudesta riippuen. Nosta keittokori vedestä, valuta vesi pois. Poista puuvillalanka, kieritä parsanipun ympärille ilmakuivattua kinkkua ja kaada kastike päälle. Tarjoa parsat höyryävän kuumina.

____________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?