perjantai 1. heinäkuuta 2011

KUKKAKAALIVANUKAS


Kukkakaalivanukas opettaa sata vuotta vanhan taikatempun: kuinka arjesta tehdään juhlaa. Munamaito ja ripaus juustoa taikovat tuikitavallisesta kukkakaalista salonkikelpoisen lisukkeen. Reseptissä yhdistyvät gratiinin herkullisuus ja vanukkaan kuohkeus.

____________________________________________

KUKKAKAALIVANUKAS vuodelta 1909

suuri kukkakaalinkupu
vettä
suolaa
3 rkl. voita
2-3 rkl. vehnäjauhoja
7 dl. maitoa
2 munaa
1 tl. sokeria
1 1/2 tl. suolaa
2 rkl. raastettua juustoa

Kukkakaalinkupu perataan, jaetaan lohoiksi, jotka pannaan muutamaksi tunniksi kylmään veteen. Ne  keitetään suolatussa vedessä puolipehmeiksi ja pannaan lävikköön valumaan. Sitte ne asetetaan voideltuun vuokaan. Voi ja jauhot käristetään, maito lisätään vähitellen, saa kiehua 10 min. ja kaadetaan jäähtymään. Vatkatut munat ja mausteet sekoitetaan jäähtyneeseen seokseen, joka kaadetaan vuokaan kukkakaalin päälle. Pinnalle sirotellaan raastettu juusto, ja vanukas paistetaan uunissa.

_______________________________________________

KUKKAKAALIVANUKAS nykykielellä

1 kukkakaali
vettä
ripaus merisuolaa
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 kananmunaa
ripaus valkopippuria
1 tl sokeria
1 tl merisuolaa
3 rkl juustoraastetta (punaleimaemmental)

Pilko kukkakaali suupalan kokoisiksi paloiksi, keitä suolalla maustetussa vedessä puolipehmeäksi ja valuta lävikössä. Sulata voi kattilassa, ripottele vehnäjauhot sekaan ja anna ruskistua hetki ennen kun kaadat maidon hiljalleen sekaan. Anna kiehahtaa, hämmennä koko ajan, siirrä sivuun jäähtymään.

Voitele uunivuoka ja asettele kukkakaalin palat vuoan pohjalle. Riko kananmunien rakenne ja vatkaa maitoseokseen, mausta valkopippurilla, sokerilla ja suolalla. Kaada munamaito kukkakaalin päälle, ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 180 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

____________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?