keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

PAINETTU KAKKU


Painettu kakku on ollut Anna Hildan makuun; reseptin kulmasta löytyy arvosana 10+.

Tässä leivonnaisessa ei ole voita säästelty. Vahva kahvi on kakun juju, se antaa rasvaiselle täytteelle ryhdikkään luonteen, eikä lopputulos ole ollenkaan hassumpi...päinvastoin, jälkimaku on varsin  hienostunut. Melko tuhtia ja tiivistä tavaraa tämä kuitenkin on.

______________________________________________

PAINETTU KAKKU vuodelta 1909

sokerikakku:
6 munaa
6 rkl. sokeria
5 rkl. vehnäjauhoja
3 rkl. perunajauhoja
2 pisaraa karvasmanteliöljyä tahi vaniljaa

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi, karvasmanteliöljy tahi vaniljaa sekä jauhot lisätään ja viimeksi sekoitetaan varovasti joukkoon kovaksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun ja sirvotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

täyte:
100 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
100 gr. sokeria
1 munankeltuainen
1/2 dl. väkevää kahvia

Hyvää, pestyä voita vatkataan vaahdoksi sokerin kera, munankeltuainen lisätään, ja jäähtynyt kahvi vaivataan seokseen vähitellen. Sokerikakku halaistaan kolmeen osaan. Nämä asetetaan päällekkäin, yllämainittua seosta levitetään kunkin osan väliin, nämä asetetaan päällekkäin, ja kakku pannaan painon alle muutamaksi tunniksi.

___________________________________________


PAINETTU KAKKU nykykielellä

pohja:
3 kananmunaa
3 rkl sokeria
2 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 rkl perunajauhoja
1 vetsenkärjellinen vaniljansiemeniä (halaistusta vaniljatangosta)

täyte:
100 g voita
100 g sokeria
1 kananmunankeltuainen
1/2 dl espressoa

lisäksi tarvitset irtopohjavuoan, voita vuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen ja tomusokeria kakun koristeluun



Tee pohja:
Erottele keltuaiset ja valkuaiset, vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi tahnaksi, lisää jauhot ja vanilja. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kakku on keskeltäkin kypsä (kokeile puutikulla).

Tee täyte:
Vatkaa voista ja sokerista kuohkea tahna, lisää keltuainen ja jäähtynyt espresso.

Kokoa kakku:
Halkaise jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan, levitä täyte väliin ja kokoa kakku irtopohjavuokaan, aseta teelautanen päällimmäiseksi, ja sen päälle paino (esim. hillopurkki). Anna kakun tekeytyä 2 tuntia ennen tarjoamista. Nosta painettu kakku tarjoilualustalle ja siivilöi päälle tomusokeria.

____________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?