YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
lauantai 15. lokakuuta 2011
PAAHTOVANUKAS
Tästä meillä olisi Anna Hildan kanssa riittänyt keskusteltavaa !
Isoäiti on kauniilla koukeroisella käsialallaan raapustantanut meidän perheen suosikkijälkiruoan reseptin kulmaan "ei juuri mitään".
Paahdettua karamellisoitunutta sokeria ja suussasulavaa kermavanukasta.
EI JUURI MITÄÄN ?!?
____________________________________________
PAAHTOVANUKAS vuodelta 1909
8 dl kermaa tahi kerman sek. maitoa
8 munaa
vuoan kuorruttamiseksi 3 dl sokeria
Sokeri sulatetaan paistinpannussa ja kaadetaan heti kuivaan, lämpimään vanukasvuokaan, jota käännellään niin, että sokeri takertuu pohjaan ja reunoille. Kerma tahi maito kiehautetaan vatkattujen munien joukkoon. Vispilöimistä jatketaan, kunnes seos on jonkun verran jäähtynyt, jolloin se kaadetaan valmiiksi kuorrutettuun vuokaan, ja kansi kiinnitetään päälle. Vanukas keitetään vedessä jybes se on hyytynyt (noin 3/4-1 tunnin). Senjälkeen se kaadetaan vuoasta pois ja tarjotaan kastikkeineen.
Jos paahtovanukas tarjotaan palavana, kaadetaan sen päälle vähän konjakkia, joka sytytetään palamaan.
______________________________________________
PAAHTOVANUKAS nykykielellä
2 dl sokeria (vuokien kuorrutukseen)
4 dl kevytkermaa
1/2 dl sokeria
1 vaniljatanko
4 kananmunaa
Sulata kuorrutussokeri kattilassa. Kun liemi muuttuu kullankeltaiseksi, kaada seos annosvuokien pohjalle ja kääntele vuokia niin että sokeri vuoraa pohjat ja reunat.
Kuumenna kerma ja vaniljatanko melkein kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä, poista vanilja, lisää sokeri ja munat. Vatkaa seos tasaiseksi ja kaada vuokiin.
Nosta anosvuoat uunivuokaan ja kaada vuokaan kuumaa vettä annosvuokien puoleenväliin asti. Paista 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, kunnes vanukkaat hyytyvät.
Anna vanukkaiden ensin jäähtyä huoneenlämmössä, nosta ne sitten jääkaappiin ainakin tunniksi ennen tarjoamista. Irrota vanukkaat kuljettamalla teräväkärkistä veistä vuoan reunaa pitkin ja kumoa vanukaat tarjoilulautasille.
____________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
tosi mielenkiintoinen blogi! tästä ja muistakin resepteistä toivoisin lisää omia mielipiteitäsi.:) esim. että oliko kokeilemisen arvoinen resepti..
VastaaPoistaHei Emmi , kiitos kommentistasi!
VastaaPoistaOlen ajatellut, että omat mielipiteeni menisivät vähän niin kuin sinne EVVK-osastolle, MUTTA, ehkäpä ujutan jatkossa muutaman mielipiteenikin tekstiin...hmmm...kiitos, laitetaan mietintämyssyn alle :)
ps. ja toi creme caramel vie kielen, Anna Hidan kommentista huolimatta !!!
Voi,kuinka ihana löytö! KIIITOOOS! Kyllikki
VastaaPoistaOscarit on jaettu, tervetuloa pokkaamaan omasi osoitteessa http://allergisenkoiranblogi.blogspot.com/2011/10/blogioskari-eli-blogitunnustus.html
VastaaPoistaWOW, KIITOS !!!
VastaaPoistaHooPee, annat tuulta siipien alle ja kannustat kirjoittamaan lisää ! Anna Hildakin hikertää varmaan jossain swääreissä...
:D
Herkullisemman näköistä paahtovanukasta en olekaan aiemmin nähnyt! Bravo!
VastaaPoistaKIITOS
VastaaPoistaKyllikki ja Petrus Kurppa !
:)