YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
maanantai 10. lokakuuta 2011
PERUNASOSELAATIKKO
Perunasoselaatikon ohjetta ei oikeastaan tarvitsisi munnella ollenkaan, mutta juuri nyt elämässäni on sellainen hetki, kuin aika tuntuisi valuvan sormien välistä, kuin olisin jatkuvasti myöhässä kaikesta ja kuin oikopolkujen kehitteleminen vaikuttaisi pelkästään ainoalta järkevältä idealta. Siksi väsäsin nykykielisen version pakastealtaan perunasoseaineksista. Ja nyt polttava kysymys kuuluukin: mitä tekisin perunoiden kuorimisesta säästyneellä ja muusin vaivaamisesta pihistämälläni ajalla....hmmmmm....se taitaa mennä pelkän idean pohdiskeluun.... Plus miinus nolla siis, eli turha oikaista, kannattaa tehdä alusta alkaen itse!
Mutta; molemmat laatikot sopivat perunan ystäville....ja pohdiskelijoille !
__________________________________________________
PERUNASOSELAATIKKO vuodelta 1909
1 ltr. perunoita
vettä
suolaa
3 rkl. voita
2 dl. maitoa
2 tl. sokeria
1 rkl. suolaa
1-2 munaa
2 rkl. survottuja korppuja
Perunat kuoritaan, huuhdotaan ja keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä. Ne painetaan lämpiminä sosepuristimen läpi tahi survotaan hienoksi joko perunanuijalla tahi kahvelilla. Voi sekoitetaan soseeseen ja kiehuva maito lisätään vähitellen. Sose vatkataan kuohkeaksi ja maustetaan sokerilla ja suolalla.
Vatkatut munat sekoitetaan soseeseen, joka kaadetaan voideltuun vuokaan, survotut korput sirotellaan pinnalle, ja perunasoselaatikko paistetaan kuumassa uunissa.
_________________________________________________
PERUNASOSELAATIKKO nykykielellä
2 dl maitoa
500 g perunasoseainekset pakastetta (esim. Pirkka)
3 rkl voita
1 kananmuna
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus muskottipähkinää
1/2 dl korppujauhoja
lisäksi tarvitset uuninkestävän vuoan ja ylimääräistä voita vuoan voitelemiseen
Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan, sulata voi sekaan, riko kananmunan rakenne ja sekoita perunasoseeseen. Mausta sose suolalla, sokerilla ja muskottipähkinällä.
Voitele uunivuoka, lusikoi peronasose vuokaan, tasoita pinta ja ripottele korppujauho pinnalle. Paista laatikkoa 200 asteisessa uunissa kunnes pinta saa hieman väriä.
__________________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kiva että kerkeät kiireiltäsi kirjoittelemaan tätä isoäitisi tarinaa, on joka kerta päivän piristys !
VastaaPoistaJuuri niin, moneen ruuan valmistus propleemaan olen saanut täältä ratkaisuja, joista makuhermoni kiittää. Hyvää Joulua kaikille <3
PoistaUunitettu perunasoselaatikko.
VastaaPoistaValmistetaan jauhoisista perunoista. Kuoritaan perunat ja kuutioidaan reiluiksi kuutioiksi ja keitetään vähässä SUOLATTOMASSA vedessä kypsiksi. Soseutetaan keittoveteen ja lisätään tarvittaessa kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.
Jäähdytetään sose noin 63 asteiseksi ja lisätään jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot kukkupää ruokalusikallinen kiloon perunoita.
Uunitetaan sose 80-85 asteisessa uunissa 3 tuntia.
Lisätään uunitettuun soseeseen suola ja voi sekä maitoa niin että muodostuu sakea vellimäinen sose.
Ei yleensä mausteta, mutta voidaan maustaa halutulla tavalla. Monien mielestä maustamatta paras.
Laitetaan sose uunivuokaan. Pinnalle voi ripotella korppujauhoa ja voinokareita.
Paistetaan 140-170 asteiseen uuniin ja paistetaan noin 2 tuntia. Kun paistamisen aloittaa 170 asteessa ja kun sose saa väriä pintaan ja alkaa kuplimaan, lämpötila alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen loppuu.