torstai 10. marraskuuta 2011

TUULIHATUT


Tuulihatuilla on monta ilmettä; helposta reseptistä voi valmistaa suolaista tai makeaa tarjottavaa. Näistä saa myös silmänruokaa, sillä lopputuloksessa näkyy käsityön jälki, jokainen leivonnainen on erilainen. Kuvan tuulihatut saivat täytteeksi kermavaahtoa ja vadelmahilloa, suolaisen tahnan tekisin lohesta ( 200 g haarukalla hienonnettua lämminsavulohta, 1 rkl silputtuja kapriksia, 2 dl laktoositonta ranskankermaa, 1 dl tillisilppua ja ripaus mustapippuria).

Sata vuotta vanhassa reseptissä pursotetaan täyte tuulihatun sisään, itse halkasin leivonnaisen ronskisti ja lusikoin hillon ja kermavaahdon väliin. Täyttäminen kävi nopeasti, mutta syöminen oli sottaisempaa. Eli; jos teet niin paljon tuulihattuja, että ne pitää pinota päällekkäin, kannattaa täyte pursottaa sisään, muuten hattujen leikkaaminen on ihan ok, kunhan vaan muistat kattaa vieraille lautasliinat sormien pyyhkimistä varten.
________________________________________________

TUULIHATUT (vindböjtel) vuodelta 1909

6 dl vettä
212 gr. voita
212 gr. vehnäjauhoja
5 munaa
täytteeksi:
4 dl. hyvää kermaa
1 tl. sokeria

Vesi ja voi kiehautetaan, vehnäjauhot vispilöidään sekaan, ja seos saa kiehua kunnes irtaantuu kasarista. Kun seos on jäähtynyt, vatkataan yksi muna kerrallaan sekaan. Lusikalla pannaan taikinasta suuria kokkareita voidellulle pellille, ja vähän sokeria ripotellaan leivoksille. Ne paistetaan tasaisessa uuninlämmössä. Jäähteyneet tuulihatut täytetään vatkatulla kermavaahdolla, joka maustetaan sokerilla ja puserretaan paperitötterön läpi kunkin leivoksin sisään. Marjahilloa tarjotaan täytettyjen leivoksien kera.

________________________________________________

TUULIHATUT nykykielellä

100 g voita
3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa

Kiehauta vesi ja voi, vatkaa jauhot sekaan, niin että saat tasaisen taikinan. Anna kiehua kunnes taikina ei enää tartu kattilan reunoille.

Anna taikinan jäähtyä hetki, lisää sitten kananmunat yksitellen, koko ajan sekoittaen. Lusikoi haluamasi kokoisia taikinanokareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, jätä tuulihattujen väliin turpoamisvaraa. Paista tuulihattuja 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. (Älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana).  Täytä jäähtyneet tuulihatut suolaisella tai makealla täytteellä.

______________________________________________

7 kommenttia:

  1. Näitä herkkuja äitini teki minulle joka syntymäpäiväksi silloin kun olin lapsi :) Ihania! (näiden lisäksi myös herttaisia rinkeleitä)

    VastaaPoista
  2. Lisää vanhoja reseptejä jo kaipailen.luin kaikki reseptit jo.kahta jo kokeilinkin:)

    VastaaPoista
  3. @Ainoanniina: nostalgiaa, nostalgiaa...eikun nyt itse vaan tuulihattutehtailemaan!
    @Heta: tulee tulee, kiva jos maistuvat !
    :)

    VastaaPoista
  4. Kovin kauniita ja herkullisen näköisiä, tunnelmaa kuin Pariisin kahviloissa!

    VastaaPoista
  5. Ihanannäköisiä! :) Noita voisin kyllä valmistaa. Oletko kokeillut väsätä tuulihattujen kylkeen suklaakastiketta? :3 Itse meinaan kokeilla. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Anonyymi, suklaakastikkeesta saa tosi näyttävän näköisen koristeen, ja tietysti makua! Teen oman kastikkeeni aina mahdollisimman tummasta suklaasta (vähintään 70%sesta) ja notkistan vesihauteessa sulatetun suklaan kuohukermalla. (Muukin kerma käy, mutta on tärkeää varmistaa että kerma kestää kuumenuksen, muuten juokseva suklaa jämähtää silmänräpäyksessä kovaksi kokkareeksi, eikä sitä voi enää sulattaa mitenkään... nimimerkillä "kokemusta on" )

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?