sunnuntai 1. tammikuuta 2012

LIPEÄKALAVANUKAS


No niin, tässä tulee sata vuotta vanha kierrätysohje joulupöydän lipeäkalatähteille. Meidän jouluperinteissä lipeäkala loistaa vain poissaolollaan, sain siis ostaa herkun varta vasten tähän kokeiluun. Samalla pääsin harjoittelemaan lipeäkalan keittämistä, mikä on hauskaa puuhaa sinäänsä, sen kun voi tehdä tavallisen keittämisen lisäksi "kuivakeittämis"- tai "muovipussikypsennys"-menetelmällä. Vettä ei käytetä ollenkaan, vaan kalapala kypsyy kuumennuksessa irtoavissa nesteissään, tai tyhjiöpussiin pistellään reikiä ja paketin annetaan kiehua porisevassa vedessä. Teit niin tai näin, keittiö täyttyy erikoisesta kalan aromista, lipeäkalavanukaskin on loppujen lopuksi vain turskalle tuoksahtavaa riisiä. Hmmmm, jooo-o, täytyy myöntää, ettei lipeäkalaa tule meidän juhlapöytään ensi vuonnakaan...

Anna Hildan joulupöydässä lipeäkalaa on ollut aivan varmasti, ja se on ollut kaiken lisäksi mieluisaa herkkua, isoäiti on nimittäin antanut vanukkaalle täyden kympin.

_________________________________________________

LIPEÄKALAVANUKAS vuodelta 1909

1 1/2  dl. riisiryyniä
1/2 ltr. vettä
3-4 rkl. voita
1/2 ltr. keitettyä lipeäkalaa
suolaa
hienonn. valkopippuria

Huuhdotut ryynit keitetään vedessä; voi, perattu hienonnettu kala ja mausteet sekoitetaan joukkoon. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunissa kauniin ruskeaksi. - Tarjotaan sulatun voin kera.

_________________________________________________

LIPEÄKALAVANUKAS nykykielellä

1 1/2 dl puuroriisiä
5 dl vettä
4 rkl voita
2 dl keitettyä lipeäkalaa
suolaa
valkopippuria myllystä

Hauduta riisi miedolla lämmöllä pehmeäksi, hienonna lipeäkala. Voitele uunivuoka, yhdistä kaikki aineet kulhossa ja kaada vuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Tarjoa voisulan kanssa.

________________________________________________

2 kommenttia:

 1. Lipeäkala ei jaksa minua innostaa, en ole ikinä edes maistanut, haistanut kylläkin... Se oli lapsuuskotini jouluruokaa, hyihyi. Makunsa (ja hajunsa) kullakin!
  Halusin vain toivotella hyvää alkanutta vuotta ja toivottavasti keittokirjassasi on vielä sivukaupalla reseptejä! Monta todellista helmeä on sieltä putkahdellut, joten niitä odotellessa aloitettakoon vuosi 2012!

  VastaaPoista
 2. HooPee, kiitos, ja
  ei hätää, kirja on melkoinen runsaudensarvi, eikä materiaali tai into kumpikaan ole vielä lähelläkään loppua... :)

  Herkullista uutta vuotta sulle !!!!!

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?