YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
torstai 5. tammikuuta 2012
SOKEROIDUT SAKSANPÄHKINÄT
Ettei kaikkien jouluherkkujen jälkeen arkeen palaamisesta tulisi vieroitusoireita, valitsin tähän väliin sokeroitujen saksanpähkinöiden ohjeen.
Näissä pähkinäpallukoissa on kaikki elementit kohdallaan, ne edustavat vanhan ajan keittiö-fengshuita ja gourmét-harmoniaa lapsellisen yksinkertaisella tavalla. Eläväinen pinta, pehmeä sisus ja etikalla terästetty sokerikuorrutus harhauttavat makunystyrät luulemaan, että kyseessä olisi edes vähän ihmeellisempi leivonnainen.
___________________________________________________
SOKEROIDUT SAKSANPÄHKINÄT vuodelta 1909
1/2 kg saksanpähkinöitä
Manteliseos:
50 gr. mantelia
100 gr. sokeria
1-2 tl. vettä
Sokeriliuos:
3 dl. sokeria
1 1/2 dl. vettä
1 rkl. etikkaa
Saksanpähkinöistä poistetaan kuoret, ja sydämet jaetaan kahteen puoliskoon. Mantelit kuoritaan ja hienonnetaan raastimella hienoksi sekä survotaan sokerin kera huhmarissa. Vesi lisätään, ja seos vaivataan tasaiseksi ja notkeaksi. Pähkimäpuoliskot liitetään yhteen manteliseoksella.
Sokeri, vesi ja etikka keitetään, kunnes muutama pisara seosta kylmään veteen kastettuna tuntuu hauraalta. Karamellit kastetaan sokeriliuokseen ja nostetaan ruokaöljyllä tahi pestyllä voilla voidellulle vadille.
__________________________________________________
SOKEROIDUT SAKSANPÄHKINÄT nykykielellä
200 g kuorittuja saksanpähkinöitä (esim. californialaiset saksanpähkinät Lidlsta)
manteliseos:
1 dl mantelijauhoa
1 dl tomusokeria
3 tl vettä
sokerikuorrutus:
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl vettä
1/2 rkl etikkaa
Sekoita mantelijauhosta, sokerista ja vedestä tahna. Liimaa kaksi pähkinänpuoliskoa mantelitahnan avulla kiinni toisiinsa. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki ainekset on käytetty. Keitä sokerista, vedestä ja etikasta liemi. Kasta saksanpähkinämakeiset sokeriliemeen kahden haarukan avulla, pyörittele pähkinäpalloa hetki ja nosta leivinpaperin päälle kovettumaan.
_________________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Haluaisin kuvitella sen makean ja suolaisen yhdistelmän!
VastaaPoistaHaeskelin vanhanajan näkkileipä ohjetta, samalla luin pähkinä jutun. Itse ostin karkkikaupasta ennen joulua sokerikuorutettuja maapähkinöitä, ihan syötäviä nekin.
VastaaPoistaHei Äiti suurestamaailmasta, kaikki pähkinäherkut on kyllä hyviä, tässä vanhassa ohjeessa on vielä erityisen hyvä kokoonpano sokeria, etikkaa, pähkinää ja mantelia, kokeile vaikka ! :)
VastaaPoistaQulinaristi moikka, helpompi kuvitella jos pyöräytät koe-erän omassa keittiössäsi, kannattaa !!!!!!
VastaaPoistanäitä täytyy kokeilla - taas makumuisto. toivonpa että osoittautuvat samoiksi, joita lapsuudessani isäni toi aina jouluksi helsingin naisten messuilla käydessään. joku niitä teki myyntiin, pähkinöitä ja marsipaania ohuen rapsakan sokerikuoren alla. kaupasta ei vastaavia ole löytynyt.
VastaaPoista-kaisa
Kaisa, toivottavasti reseptistä tulee makumuiston mittaisia herkkuja :)
VastaaPoista