torstai 5. tammikuuta 2012

SOKEROIDUT SAKSANPÄHKINÄT


Ettei kaikkien jouluherkkujen jälkeen arkeen palaamisesta tulisi vieroitusoireita, valitsin tähän väliin sokeroitujen saksanpähkinöiden ohjeen.

Näissä pähkinäpallukoissa on kaikki elementit kohdallaan, ne edustavat vanhan ajan keittiö-fengshuita ja gourmét-harmoniaa lapsellisen yksinkertaisella tavalla. Eläväinen pinta, pehmeä sisus ja etikalla terästetty sokerikuorrutus harhauttavat makunystyrät luulemaan, että kyseessä olisi edes vähän ihmeellisempi leivonnainen.
___________________________________________________

SOKEROIDUT SAKSANPÄHKINÄT vuodelta 1909

1/2 kg saksanpähkinöitä

Manteliseos:
50 gr. mantelia
100 gr. sokeria
1-2 tl. vettä

Sokeriliuos:
3 dl. sokeria
1 1/2 dl. vettä
1 rkl. etikkaa

Saksanpähkinöistä poistetaan kuoret, ja sydämet jaetaan kahteen puoliskoon. Mantelit kuoritaan ja hienonnetaan raastimella hienoksi sekä survotaan sokerin kera huhmarissa. Vesi lisätään, ja seos vaivataan tasaiseksi ja notkeaksi. Pähkimäpuoliskot liitetään yhteen manteliseoksella.

Sokeri, vesi ja etikka keitetään, kunnes muutama pisara seosta kylmään veteen kastettuna tuntuu hauraalta. Karamellit kastetaan sokeriliuokseen ja nostetaan ruokaöljyllä tahi pestyllä voilla voidellulle vadille.

__________________________________________________

SOKEROIDUT SAKSANPÄHKINÄT nykykielellä

200 g kuorittuja saksanpähkinöitä (esim. californialaiset saksanpähkinät Lidlsta)

manteliseos:
1 dl mantelijauhoa
1 dl tomusokeria
3 tl vettä

sokerikuorrutus:
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl vettä
1/2 rkl etikkaa

Sekoita mantelijauhosta, sokerista ja vedestä tahna. Liimaa kaksi pähkinänpuoliskoa mantelitahnan avulla kiinni toisiinsa. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki ainekset on käytetty. Keitä sokerista, vedestä ja etikasta liemi. Kasta saksanpähkinämakeiset sokeriliemeen kahden haarukan avulla, pyörittele pähkinäpalloa hetki ja nosta leivinpaperin päälle kovettumaan.

_________________________________________________

6 kommenttia:

 1. Haluaisin kuvitella sen makean ja suolaisen yhdistelmän!

  VastaaPoista
 2. Haeskelin vanhanajan näkkileipä ohjetta, samalla luin pähkinä jutun. Itse ostin karkkikaupasta ennen joulua sokerikuorutettuja maapähkinöitä, ihan syötäviä nekin.

  VastaaPoista
 3. Hei Äiti suurestamaailmasta, kaikki pähkinäherkut on kyllä hyviä, tässä vanhassa ohjeessa on vielä erityisen hyvä kokoonpano sokeria, etikkaa, pähkinää ja mantelia, kokeile vaikka ! :)

  VastaaPoista
 4. Qulinaristi moikka, helpompi kuvitella jos pyöräytät koe-erän omassa keittiössäsi, kannattaa !!!!!!

  VastaaPoista
 5. näitä täytyy kokeilla - taas makumuisto. toivonpa että osoittautuvat samoiksi, joita lapsuudessani isäni toi aina jouluksi helsingin naisten messuilla käydessään. joku niitä teki myyntiin, pähkinöitä ja marsipaania ohuen rapsakan sokerikuoren alla. kaupasta ei vastaavia ole löytynyt.
  -kaisa

  VastaaPoista
 6. Kaisa, toivottavasti reseptistä tulee makumuiston mittaisia herkkuja :)

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?