YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
perjantai 20. tammikuuta 2012
OMENATORTTU
Omenatortun voitaikina on saanut Anna Hildalta 10 pistettä ja lisämerkinnän "Mainio". Sen kunniaksi minäkin ryhdistäydyin ja tein taikinan pitkän kaavan mukaan.
Alunasta en ollut kuullutkaan, etsin ensitöikseni tiedonhiukkasia nettitaivaalta ja opin, että apteekin tiskitavarana myytävää alumiinikaliumsulfaattia, lempinimeltään E522, käytetään mm. lankojen värjäämiseen, akvaarioiden desifiontiin ja ruoka-aineiden teolliseen säilömiseen...Tiedä häntä, vaikuttikohan päätökseni torttuleivonnaiseen millään lailla, mutta jätin alunan taikinasta kokonaan pois.
Ensi kerralla kokeilen pohjataikinaksi isoäidin joulutorttutaikinaa, ei tarvitsisi ollenkaan kääntää ja kaulita, kääntää ja kaulita ja...Omenasoseen käyttö tortun sydämenä kun puhuttelee nimenomaan kaikkia suurpiirteisiä ja/tai kiireisiä kotileipureita.
_________________________________________________
OMENATORTTU vuodelta 1909
Voitaikina:
1 muna
2 dl. vettä
(1 rkl. konjakkia)
1/2 tl. soodaa
1/2 tl. alunaa
400 gr. vehnäjauhoja
500 gr. voita
Täyte:
omenasosetta
Muna vatkataan, vesi, (konjakki), sooda, aluna ja vehnäjauhot lisätään, ja taikina vaivataan notkeaksi.
Voi, pestään ja muodostetaan puulusikoilla pieniksi kakuiksi, jotka kuivataan pyyhkeen välissä. taikina kaulitaan, pinnaltaan niin suureksi, että voikakut täyttävät siitä puolet. Voikakut pannaan puolelle taikinalle, toinen puoli käännetään päälle, ja taikina jätetään 15 min. ajaksi kovettumaan, jonka jälkeen se kaulitaan jälleen, käännetään kokoon kolmin kerroin ja jättään kovettumaan. Näin menetellään 5-6 kertaa, joiden välillä taikina asetetaan kulmän paikkaan 15 min:ksi. Kaulitesa koetetaan taikina pitää neliskulmaisena, kääntää reunat tasaisiksi sekä käyttää niin vähän jauhoja kuin mahdollista. Taikina on aina käännettävä ristisuuntaan.
Taikina kaulitaan 1/2 sm. paksuksi neliskulmaiseksi levyksi ja jaetaan kahteen osaan. Toinen osa paistetaan pellillä uunissa ja saa jäähtyä. Omenasosetta levitetään tortulle, ja toinen osa taikinasta nostetaan sen päälle. Omenatorttu sivellään vedellä, kristallisokeria sirotellaan pinnalle, ja torttu paistetaan uunissa. Se leikataan lämpimänä nesilskulmaisiksi palasiksi ja tarjotaan sellaisenaan tahi kermavaahdon kera.
________________________________________________
OMENATORTTU nykykielellä
voitaikina:
1 kananmuna
2 dl vettä
(1 rkl konjakkia)
1/2 tl ruokasoodaa
400 g vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
500 g voita
lisäksi tarvitset talouskelmua
460 g omenasosetta tai omenamarmeladia
1 dl hienoa sokeria
Kauli voi kahden talouskelmun välissä 1/2 cm paksuiseksi levyksi. Vatkaa muna, vesi, (konjakki), sooda ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina neliskulmaiseksi levyksi. Aseta voilevy kaulitun taikinan toiselle puoliskolle ja käännä toinen taikinapuoli päälle. Nosta taikina jääkkaappiin 15 minuutiksi.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, käännä se kolminkerroin ja nosta uudestaan jääkaappiin 10 minuutiksi. Tee näin 5 kertaa, nosta taikina aina kaulimisten välissä jääkaappiin. Kauli viimeisen kerran taikina 1/2 cm paksuiseksi neliskulmaiseksi levyksi. Leikkaa levy kahtia ja paista toinen puolisko 200 asteisessa uunissa kunnes kulmat saavat hieman väriä. Anna pohjan jäähtyä.
Levitä omenamarmeladi jähtyneen pohjan päälle, nosta raaka taikinalevy kanneksi, voitele vedellä ja ripottele sokeri pinnalle. Paista torttua 200 asteisessa uunissa kunnes pinta muuttuu kauniin ruskeaksi. Leikkaa valmis omenatorttu annospaloiksi heti uunista nostamisen jälkeen.
__________________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tosihauska löytö vanhasta keittokirjasta.Täytynee jälleen kokeilla...Tsemppiä uuteen kirjailijavuoteen! Mummi Karjalasta
VastaaPoista