sunnuntai 5. helmikuuta 2012

RIISILLÄ TÄYTETYT TOMAATITOn taas se aika vuodesta kun tomaatit poimitaan ja myydään raakoina. Tämä vanhanajan ohje suosii juuri näitä kovia ja mauttomia tomaatteja; voi, kerma ja höyrytys tulevat apuun ja lopputulos on makeahko ja täyteläinen. Takuuvarmasti herkullisempaa kuin samat raaka-aineet erillään: keitetty riisi ja viipaloitu tomaatti. Kaiken lisäksi resepti tarjoaa myös silmänruokaa.

___________________________________________
RIISILLÄ TÄYTETYT TOMAATIT vuodelta 1909

6 suurta tomaattia
1 dl riisiryyniä vettä, suolaa
1 rkl. voita

kastike:
1 rkl. voita
tomaattien sisustaa
1 dl. kermaa
1 tl. sitruunanmehua

Tomaatit huuhdotaan ja pyyhitään kuiviksi. Jokaisesta tomaatista leikataan levy kanneksi. Sisusta koverretaan pois, aukko täytetään suolatussa vedessä keitetyillä riisiryyneillä ja voilla, ja kannet asetetaan päälle. Voi ja tomaattien sisusta sekoitetaan kasarissa, ja täytetyt tomaatit saavat siinä hiljalleen kannen alla kiehua muutama min. Sitte ne asetetaan vadille. Kerma sekoitetaan liemeen, kastike maustetaan sitruunan mehulla ja kaadetaan tomaattien päälle.

___________________________________________

RIISILLÄ TÄYTETYT TOMAATIT nykykielellä

1 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1/2 tl suolaa
1 rkl voita
6 isoa tomaattia


kastike:
1 rkl voita
tomaattien sisus
1 dl kermaa (kevytkerma tai ruokakerma sopivat mainiosti)
1 tl sitruunamehua

Hauduta riisi pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä, sekoita voinokare kuumaan riisiin. Leikkaa tomaattien hatut irti, koverra sisus ontoksi. Täytä tomaatit riisillä ja nosta irtileikattu hattu kanneksi.

Kuumenna voi kattilassa ja kuullota siinä tomaateista koverrettua murskaa, nosta täytetyt tomaatitkin kattilaan ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta tomaatit varovasti tarjoiluastiaan, sekoita kerma ja sitruunamehu tomaattimurskaan ja kaada kastike täytettyjen tomaattien päälle.

___________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?