tiistai 20. maaliskuuta 2012

BUURILAISKAHVI


Buurilaiskahvi kuulostaa melko tavalliselta lattelta, mutta tarjoaa Starbucks-sukupolvelle kokonaisen oppitunnin. Reseptissä käytetään kahvinselikettä...neiti näpsänä päättelin, että nyt on vanhassa kirjassa menneet puhtaaksikirjoittajalta kirjaimet vaan väärään järjestykseen, että listassa olisi varmaankin pitänyt lukea kahvinselikkeen sijasta kahvin lisäke. Mutta kun sama kirjoitusvirhe kummitteli kaikissa muissakin kahvipohjaisissa ohjeissa, päätin kilauttaa vanhemmalle ja viisaammalle kaverilleni.

Buurilaiskahvin tarina sai aikaan iloisia ilmeitä ja naurunhikerrystä vielä pitkään puhelun jälkeenkin. Kahvin lisäke on nimittäin jotain aivan muuta kuin kahvinselike. LISÄKE on korviketta, eli kuivattua ja paahdettua juurisikuria, millä jatkettiin pula-ajan kahvia. SELIKE puolestaan on lahnan isoja, pestyjä ja kuivattuja suomuja, niiden avulla pannukahvin porot painuivat pohjaan, ja kahvi selkeni. Kaupamyynnissä oli selikelevyjä, ja juuri siitä tässä Buurilaiskahvin ohjeessa oli kyse.

Kokeilkoon ken haluaa; siis lahnan suomujen pesemistä ja kuivaamista, itse jätän selikkeen suosiolla pois. Buurilaiskahvin keittotapaan sopisi hyvin pannujauhatus tai sitten turkkilainen hienoksi jauhettu kahvi. Molemmat kuuluukin keittää pannussa ja molemmissa pitää odottaa kahvin selkiämistä ja porojen  laskeutumista. Meillä nyt sattui olemaan kaapissa vain jauhettuja espressopapuja, mutta hyvää buurilaista niistäkin tuli. Reseptin suurin anti oli kyllä kuitenkin tuo lahnansuomutarina!  ☺

____________________________________________

BUURILAISKAHVI vuodelta 1909

2 kpp. vettä
10 tl. jauhettua kahvia
pieni pala kahvinselikettä
5 kkp. maitoa

Kun vesi kiehuu, pannaan jauhettu kahvi ja kahvinselike sekaan kiehumaan kannen alla 5-7 min. Pannu nostetaan helliltä ja kahvi saa selvitä. Maito lämmitetään kasarissa, ja juuri kun se on kiehumaisillaan vispilöidään kahvi sekaan. Kaiken tämän annetaan kiehahtaa sitä kiivaasti vispilöidessä ja tarjotaan heti (kermatta).

_____________________________________________

BUURILAISKAHVI  nykykielellä

2 dl vettä
1/3 dl jauhettua kahvia
(sokeria)
4-5 dl maitoa (esim. Valion laktoositon kahvimaito)

Mittaa kahvi, vesi kattilaan (ja sokeri) kattilaan, anna kiehahtaa ja odota että porot lakeutuvat kattilan pohjalle / TAI tee kaksi annosta espressoa. Kuumenna maito (kattilassa tai kahvikoneen höryttimessä) ja yhdistä kahvin sekaan. Kaada kahvi juomalasiin ja tarjoa saman tien.

________________________________________________

6 kommenttia:

 1. Minä olen aina ja iänkaiken luullut, että sana on selvike:) Aine, jolla kahvi "selvitetään".

  VastaaPoista
 2. Tarkoitan siis, että niin sitä lukee usein, kuin siinä luulee lukevan:)

  VastaaPoista
 3. Vau! Huikea tarina, taas oppi uutta! Ennen vanhaan oltiin kekseliäitä - kuka nykyään tulisi ajatelleeksi käyttää suomuja kahvin selvittämiseksi? Tai ylipäänsä mihinkään muuhunkaan...

  VastaaPoista
 4. Kyllä meilläkin puhuttiin kahvin selvikkeistä, ja ne näytti ihan leikatuilta kynsiltä... toivottavasti eivät olleet:)

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?