torstai 15. maaliskuuta 2012

MUNANVAAHTO-OMENA (omenamarenki)Tämä resepti pukee uuniomenan juhlatamineisiin ja tekee arkijälkiruoasta salonkikelpoisen. Maku on kohdallaan, silmänruokakin kuitattu, ja raaka-aineet löytyvät joka kodin varastosta. Ei siis olleenkaan huono jälkiruokaidea.

___________________________________________

MUNANVAAHTO-OMENA (omenamarenki) vuodelta 1909

1 kg. omenia
1 rkl. voita
1 dl. sokeria
1/2 sitrunaa
munavaahtoseos:
4-5 munanvalkuaista
6-7 rkl. sokeria

Omenat kuoritaan, siemenkodat poistetaan, ja omenat leikataan viipaleiksi. Voi sulatetaan kasarissa, omenaviipaleet, sokeri, raastettu sitruunan keltainen kuori ja mehu lisätään. Kasaria pudistellaan tulella, kunnes omenat pehmiävät; sitte seos kaadetaan voideltuun vuokaan. Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, ja sokeri hämmennetään varovasti sekaan. Omenat koristetaan munavaahtoseoksella ja paistetaan miedossa uuninlämmössä, kunnes munavaahto on kuivunut ja käynyt vaalean ruskeaksi. Tarjotaan kerman kera.

__________________________________________

MUNAVAAHTO-OMENA (omenamarenki) nykykielellä

1/2 kg omenoita
1/2 sitruuna
1 rkl voita
1/2 dl sokeria
3 munanvalkuaista
3 rkl sokeria
lisäksi tarvitset uuninkestävän vuoan ja ylimääräistä voita vuoan voiteluun

Kuori omenat, poista siemenkodat, leikkaa lohkoiksi. Pese sitruuna, raasta pulikkaan kuori hienoksi ja purista mehu. Sulata voi pannulla, lisää omenat, sokeri, sitruunankuoriraaste ja -mehu (säästä tippa valkuaisvaahtoon). Paista miedolla lämmöllä, kunnes omena pehmenee ja karamellisoituu.

Voitele uunivuoka, kaada omenaseos vuokaan. Vatkaa valkuaiset ja tippa sitruunamehua kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri väitellen, ja vatkaa koko ajan, kunnes marenki on paksua ja kiiltävää. Vatkaa joukkoon 1/4 maissijauhoa. Levitä valkuaisvaahto omenoiden päälle ja paista omenamarenkia 125 asteisessa uunissa, kunnes pinta saa hieman väriä.

__________________________________________

2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?