tiistai 15. toukokuuta 2012

OULUN LIMPPU


Anna Hilda on palkinnut Oulun limpun kokonaisella kymmenellä pisteellä. Kyllähän miedon makea leipä maukasta onkin, varsinkin suolaisella voinokareella kuorrutettuna, siinä kohtaavat limppumaailman jing ja jang ☯.

Jos olisin tätä leipää sokkona maistanut, en kyllä olisi sitä oululaiseksi uskonut, enemmänkin makuvivahteet osottaisivat rannikolle ja saaristoon. Mallasarominen leipäsiirappi olisi pyöristänyt maun  vielä lähemmäksi saaristolaislippua. Käytin kuitekin tavallista tummaa siirappia, kun ajattelin sen olevan lähinnä Anna Hildan aikaista siirappia. Jauhoja käytin vähemmän kuin alkuperäinen resepti neuvoo, jätin taikinan tahmaisen venyväksi, mutta jauhotin leivinalustan oikein kunnolla kun pyörittelin taikinan limpuiksi. Jaoin taikinan neljään, sain näin paistettua kaksi kerralla, uunipelti oli kuin mitoitettu limppukaksosille.
__________________________________________

OULUN LIMPPU vuodelta 1909

50 gr. hiivaa
1 ltr. haaleata kirnupiimää
2 dl. siirappia
2 rkl. hienonn. pomeranssinkuoria
2 rkl. suolaa
1 1/2 rkl. hienonn. kuminoita
800 gr. vehnäjauhoja
800 gr. lestyjä ruisjauhoja

voitelemiseen:
1 dl. haaleata vettä
1 tl. siirappia

Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä; vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Siirappi ja mausteet kiehautetaan, jäähdytetään ja sekoitetaan haaleaan piimään, johon sekoitetaan osa jauhoistakin. Noussut hiiva, suola ja loput jauhot sotketaan taikinaan. Kun se on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi vanutetaan se leivinpöydällä, jaetaan 3 osaan, jotka muodostetaan pyöreiksi limpiksi ja pannaan nosemaan. Limput kypsennetään tavallisessa uuninlämmössä noin 1 tunti. Kypsymisen aikana voidellaan ne pari kertaa.
_________________________________________

OULUN LIMPPU nykykielellä

50g tuorehiivaa
1 l huoneenlämpöistä kirnupiimää
1/2 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl tummaa siirappia
2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
2 rkl suolaa
1 1/2 rkl jauhettua kuminaa
600 g (n.9 dl) vehnäjauhoja + ylimääräistä hiivan nostatusliemeen ja leivinalustan jauhottamiseen
600 g (n.10 1/2 dl) sihtiruisjauhoja

siirappivesi:
1 dl vettä
2 rkl tummaa siirappia

Sulata hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää vehnäjauhoja niin paljon että saat puuromaisen liemen. Anna hiivaseoksen nousta lämpimässä paikassa, liinan alla.

Mittaa siirappi, pomeranssin kuori, suola ja kumina kattilaan, kiehauta seos ja anna jäähtyä.

Lämmitä piimä käden lämpöiseksi, sekoita ensin puolet jauhoista piimään, kaada sitten maustettu siirappikin sekaan. Vaivaa taikinavelli tasaiseksi, lisää joukkoon hiivaseos ja alusta taikinaan loputkin jauhot. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi (puolisen tuntia) ja leivo siitä hyvin jauhotetulla leivinalustalla 4 limppua. Anna limppujen nousta vielä 20 minuuttia pellillä, pistele leipien pinnat haarukalla ja voitele siirappiliemellä. Paista 200 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia, voitele siirappivedellä paistamisen aikana.
________________________________________

8 kommenttia:

 1. Vähitellen luulen, että alan käyttämään vakituiseen vanhinta hyllystäni löytyvää keittokirjaa. Niin ovat hyviä ja vähäisemmistä aineista kaikki tehty. Perushyvää ja terveellistä.

  VastaaPoista
 2. Pitäskö se tämmösen palijasjalakasen oululaisenkin tehä joskus oulun limppua :) ? Ehkä. Tässäpä hyvä ohje, joka on syytä ottaa kokkeiluun! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan nuori sinnoot, ku et ossaa oikiaa murretta ;)

   PItäsikkö sitä tämmösen palijasjalaksen oululaisenki tehä joskus oulun limppuva? Vissiin pitäsi. Tämä ohoje kuulostaa semmoselta, että sitä häätyy kokkeilla.

   Poista
 3. hei, nykyohjeesta on jäänyt piimä pois! siis aineluettelosta, kyllähän mainitset sen ohjeessa.
  oletko pakastanut näitä leipiä, miten onnistuu? muuten täytynee puolittaa ohje...
  ehdottomasti kokeilen!
  -kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ! Olen tehnyt monena vuonna ja pakastaminen onnistuu
   aina yhtä hyvää . Minulla on vanhanaikainen leivinuuni leivästä tulee jotenkin niin tuoreen oloista .T "siiri"

   Poista
 4. Minäki oon teheny tätä ja aina yhtä hyvvää :) Nytki häätyy rueta tekkee ku Joulun aikaset jo syöty. Tähän päälle ei minusta passaa mikkää muu ku oikia voi. Hyvvää tätä vuotta kaikille leipureille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi passaa mihkä vaan ;) Iloista leipomisvuotta täältäkin kaikille!

   Poista
 5. Minä kaet oon tehny sillai, että löysä taekina voijeltuun vuokaan nousemaan ja ku se pöhistyny.. sitte uuniin ja kumonnu pellille. sitten siirappivoetelu päälle ja pikkusen aekaa jäläkilämmössä.
  Tulloo kunnon jöötejä ja heleppo leikata viipale ja voeta ja suolasiikaa peälle. On muute makkeata hirvimetällä ku vähä antaa tervastulen lipasta limpun kuvetta..
  Monitoemi urpo

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?