YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
tiistai 15. toukokuuta 2012
OULUN LIMPPU
Anna Hilda on palkinnut Oulun limpun kokonaisella kymmenellä pisteellä. Kyllähän miedon makea leipä maukasta onkin, varsinkin suolaisella voinokareella kuorrutettuna, siinä kohtaavat limppumaailman jing ja jang ☯.
Jos olisin tätä leipää sokkona maistanut, en kyllä olisi sitä oululaiseksi uskonut, enemmänkin makuvivahteet osottaisivat rannikolle ja saaristoon. Mallasarominen leipäsiirappi olisi pyöristänyt maun vielä lähemmäksi saaristolaislippua. Käytin kuitekin tavallista tummaa siirappia, kun ajattelin sen olevan lähinnä Anna Hildan aikaista siirappia. Jauhoja käytin vähemmän kuin alkuperäinen resepti neuvoo, jätin taikinan tahmaisen venyväksi, mutta jauhotin leivinalustan oikein kunnolla kun pyörittelin taikinan limpuiksi. Jaoin taikinan neljään, sain näin paistettua kaksi kerralla, uunipelti oli kuin mitoitettu limppukaksosille.
__________________________________________
OULUN LIMPPU vuodelta 1909
50 gr. hiivaa
1 ltr. haaleata kirnupiimää
2 dl. siirappia
2 rkl. hienonn. pomeranssinkuoria
2 rkl. suolaa
1 1/2 rkl. hienonn. kuminoita
800 gr. vehnäjauhoja
800 gr. lestyjä ruisjauhoja
voitelemiseen:
1 dl. haaleata vettä
1 tl. siirappia
Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä; vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Siirappi ja mausteet kiehautetaan, jäähdytetään ja sekoitetaan haaleaan piimään, johon sekoitetaan osa jauhoistakin. Noussut hiiva, suola ja loput jauhot sotketaan taikinaan. Kun se on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi vanutetaan se leivinpöydällä, jaetaan 3 osaan, jotka muodostetaan pyöreiksi limpiksi ja pannaan nosemaan. Limput kypsennetään tavallisessa uuninlämmössä noin 1 tunti. Kypsymisen aikana voidellaan ne pari kertaa.
_________________________________________
OULUN LIMPPU nykykielellä
50g tuorehiivaa
1 l huoneenlämpöistä kirnupiimää
1/2 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl tummaa siirappia
2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
2 rkl suolaa
1 1/2 rkl jauhettua kuminaa
600 g (n.9 dl) vehnäjauhoja + ylimääräistä hiivan nostatusliemeen ja leivinalustan jauhottamiseen
600 g (n.10 1/2 dl) sihtiruisjauhoja
siirappivesi:
1 dl vettä
2 rkl tummaa siirappia
Sulata hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää vehnäjauhoja niin paljon että saat puuromaisen liemen. Anna hiivaseoksen nousta lämpimässä paikassa, liinan alla.
Mittaa siirappi, pomeranssin kuori, suola ja kumina kattilaan, kiehauta seos ja anna jäähtyä.
Lämmitä piimä käden lämpöiseksi, sekoita ensin puolet jauhoista piimään, kaada sitten maustettu siirappikin sekaan. Vaivaa taikinavelli tasaiseksi, lisää joukkoon hiivaseos ja alusta taikinaan loputkin jauhot. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi (puolisen tuntia) ja leivo siitä hyvin jauhotetulla leivinalustalla 4 limppua. Anna limppujen nousta vielä 20 minuuttia pellillä, pistele leipien pinnat haarukalla ja voitele siirappiliemellä. Paista 200 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia, voitele siirappivedellä paistamisen aikana.
________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vähitellen luulen, että alan käyttämään vakituiseen vanhinta hyllystäni löytyvää keittokirjaa. Niin ovat hyviä ja vähäisemmistä aineista kaikki tehty. Perushyvää ja terveellistä.
VastaaPoistaPitäskö se tämmösen palijasjalakasen oululaisenkin tehä joskus oulun limppua :) ? Ehkä. Tässäpä hyvä ohje, joka on syytä ottaa kokkeiluun! Kiitos!
VastaaPoistaKuinkahan nuori sinnoot, ku et ossaa oikiaa murretta ;)
PoistaPItäsikkö sitä tämmösen palijasjalaksen oululaisenki tehä joskus oulun limppuva? Vissiin pitäsi. Tämä ohoje kuulostaa semmoselta, että sitä häätyy kokkeilla.
hei, nykyohjeesta on jäänyt piimä pois! siis aineluettelosta, kyllähän mainitset sen ohjeessa.
VastaaPoistaoletko pakastanut näitä leipiä, miten onnistuu? muuten täytynee puolittaa ohje...
ehdottomasti kokeilen!
-kaisa
Hei ! Olen tehnyt monena vuonna ja pakastaminen onnistuu
Poistaaina yhtä hyvää . Minulla on vanhanaikainen leivinuuni leivästä tulee jotenkin niin tuoreen oloista .T "siiri"
Minäki oon teheny tätä ja aina yhtä hyvvää :) Nytki häätyy rueta tekkee ku Joulun aikaset jo syöty. Tähän päälle ei minusta passaa mikkää muu ku oikia voi. Hyvvää tätä vuotta kaikille leipureille! :)
VastaaPoistaVoi passaa mihkä vaan ;) Iloista leipomisvuotta täältäkin kaikille!
PoistaMinä kaet oon tehny sillai, että löysä taekina voijeltuun vuokaan nousemaan ja ku se pöhistyny.. sitte uuniin ja kumonnu pellille. sitten siirappivoetelu päälle ja pikkusen aekaa jäläkilämmössä.
VastaaPoistaTulloo kunnon jöötejä ja heleppo leikata viipale ja voeta ja suolasiikaa peälle. On muute makkeata hirvimetällä ku vähä antaa tervastulen lipasta limpun kuvetta..
Monitoemi urpo
Tämä on osa jouluperinnettämme. Jo useana vuotena olen tehnyt tällä ohjeella limput. Voitelen vähän reippaammin siirapilla ja joskus laitan myös anista mausteeksi. Toimii myös vuokaleipänä. Kolme vuokaleipää tulee ja saa silloin yhdellä paistolla. Kiitos reseptistä.
VastaaPoista