perjantai 25. toukokuuta 2012

RANSKALAISET PERUNAT


Tätä ohjetta Anna Hilda ei ole kommentoinut mitenkään, isoäiti taisi olla paremminkin perunasoseen ystävä. Ihmisethän jakautuvat paistettujen perunoiden tai muussattujen pottujen leireihin, itsekin olen aina kallistunut perunasoseen suuntaan, se on varmaankin verenperintöä...Perunasoseelle Anna Hilda on antanut täyden kympin, ja lupaan palata siihen ohjeeseen joskus myöhemmin.

Tämä ranskalaisten perunoiden resepti koukutti kuitenkin mielenkiintoni; pelkän lukemisen perusteella oli vaikeaa käsittää oliko kyseessä perunalastut vaiko ranskanperunat. "Viipaleet tai suikaleet paistuvat pyöreiksi palloiksi ja käristyvät kauniin ruskeiksi..."

Selvisi, että tästä ohjeesta saa vähän molempia; sellaisia chipsien näköisiä ranskiksia, pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä.

____________________________________________

RANSKALAISET PERUNAT vuodelta 1909

1 1/2 ltr. perunoita
suolaa

Perunat kuoritaan, huuhdotaan, leikataan ohkaisiksi viipaleiksi tahi suikaleiksi, jotka pyyhitään kuiviksi. ne pannaan kohtalaisen kuumaan keitinrasvaan kiehumaan vähäksi aikaa ja nostetaan sitte jäähtymään. Toisen kerran pistetään perunaviipaleet vähän kerrallaan aivan kuumaan rasvaan ja keitetään valmiiksi. Ne paistuvat silloin pyöreiksi palloiksi ja käristyvät kauniin ruskeiksi. Perunat nostetaan imupaperille valumaan. Vähän suoloja ripotellaan perunain päälle, jotka pudistellaan liinassa.

Tarjotaan paistetun lihan ja kalan kanssa.

____________________________________________

RANSKALAISET PERUNAT nykykielellä

perunoita
rypsiöljyä
merisuolaa


Kuori ja leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Kuivaa perunaviipaleet taloispaperilla. Kuumenna öljy 165 asteiseksi ja laita perunaviipaleet öljyyn muutamaksi minuutiksi, kunnes reunat muuttuvat läpikuultaviksi. Nosta perunat pois öljystä ja anna niiden jäähtyä. Kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljyyn tiputettu ranskanleipäkuutio ruskistuu 180 asteessa noin minuutissa). Friteeraa perunoita kuumassa öljyssä, kunnes pinta saa hieman väriä. Nosta perunat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja mausta suolalla.

___________________________________________

4 kommenttia:

  1. Minulle nämä kyllä maistuisivat :) Ja kuvakin on houkutteleva!

    VastaaPoista
  2. Mmmmm... nämä ovat tosi hyvän-näköisiä! Vaikka ei kunnon muusia kyllä tosiaan mikään voita!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?