perjantai 20. heinäkuuta 2012

MANSIKKASOSE



Vanha kirja on hauska; välistä se tarjoaa suuriakin haasteita, niin kuin kohokkaat ja kokonaiset jänikset...ja sitten toisaalta sen sivuilta löytyy leivänpaahto-, kananmunan keittämisohje ja nyt tämä mansikkasoseen ohje.

Tuikitavallinen mansikkamurska muuttuu sileäksi mansikkamelbaksi kun marjan pikkuriikkiset siemenet murskataan tehosekoittimella tai siivilöidään kokonaan pois.  Siinä kaikki, hienostunut jälkiruokakastike on valmis!

_________________________________________

MANSIKKASOSE vuodelta 1909

2 kg. puserrettuja mansikoita
1 1/2 kg. hienoa sokeria

Täysin kypsyneet marjat puserretaan siivilän läpi ja hierotaan sokerin kanssa puulusikalla yhdelle taholle yhden tunnin aika. Mansikkasose säilytetään tarkasti tulpituissa lasipurkeissa tahi pulloissa.

___________________________________________

MANSIKKASOSE nykykielellä
=mansikka melba

tuoreita mansikoita
oman maun mukaan hienoa tai tomusokeria

Soseuta ja siivilöi mansikat, mausta sokerilla. Tarjoa jäätelön tai suklaakakun kastikkeena tai kaada pakasterasiaan ja säilö talven varalle.

___________________________________________

3 kommenttia:

  1. "Tarkasti tulpituissa" :) Mukavasti sanottu. Mitähän tuo "yhdelle taholle yhden tunnin aikana" tarkoittaa?

    VastaaPoista
  2. Kelpaisi varmasti myös vanhanajan viilin kaveriksi...nams!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?