tiistai 10. heinäkuuta 2012

RUISKAKUT


Ruiskakakkutaikina oli niin murenevaa, ettei sitä saanut kunnolla kaulittua. Sain lisätä nokareen huoneenlämpöistä voita ja tilkan vettä, ennenkun taikinasta muovautui levy. En luovuttanut, sillä sokerin ja rukiin maustama taikina kuulosti leipomisen arvoiselta idealta.

Ja minkä yllätyksen onnistuinkin itselleni leipomaan; tällä reseptillä syntyi vanhan ajan digestivekeksejä. Ei juuri minkään näköisiä, mutta niin herkullisia, hienostuneita ja täyteläisiä. Näitä murustan ensi kerralla juustokakun pohjaksi...

___________________________________________

RUISKAKUT VUODELTA 1909

400 gr. voita
200 gr. sokeria
2 tl. leivinpulveria
320 gr. vehnäjauhoja
300 gr. lestyjä ruisjauhoja

Voi pestään, ja keikki ainekset vaivataan hyvästi sekaisin. Taikina kaulitaan, pistellään, ja muotilla otetaan pieniä pyöreitä kaikkuja, leivoksen keskelle tehdään reikä ja kakut paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

___________________________________________

RUISKAKUT nykykielellä

200 g huoneenlämpöistä voita
100 g sokeria
1 tl leivinjauhetta
210 g vehnäjauhoja
150 g sihtiruisjauhoa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. ( Lisää nokare voita ja/tai tilkka kylmää vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta). Pyöritä taikina palloksi ja kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Painele taikinasta ympyröitä pyöreällä muotilla (tai juomalasin reunalla), tee keskelle halutessasi pienempi reikä niin että saat "minireikäleivän". Paista ruiskakkuja 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
___________________________________________

6 kommenttia:

 1. Tähän ihastuin heti, rakkautta ensisilmäyksellä... Toivottavasti onnistun leivonnassa, ettei ihastus saa tylyä loppua.

  VastaaPoista
 2. Et epäonnistu, tää on varmasti TRUE LOVE ! :D

  VastaaPoista
 3. Uskon, että ovat hyviä! Olen nimittäin tehnyt ruispiparkakkuja, jotka ovat mielestäni parempia kuin tavalliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rukiiset piparit...huippuidea, menee kyllä kokeilulistalle! :D

   Poista
 4. Anopilta sain juurikin tämän reseptin, ja kun taikina on tekeentymässä kaivelen vastaavia reseptejä netistä. =) Vaikeasti leivottavia, mutta niin hyviä!!!

  VastaaPoista
 5. Anopin ohjeessa tehdään ripustettavia pipareita kardemumma-putkella, ja piparit pistellään kolmipiikkisellä haarukalla. =)

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?