YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
keskiviikko 25. heinäkuuta 2012
PUUTARHAMANSIKKAHILLO
Vanhanajan mansikkahillossa on niin toisenlainen tunnelma kuin kaupan hyytelömäisissä hilloissa. Nykyisin hillon voisi tehdä myös hillosokerista, siinä on mukana hyytymistä edistävää pektiiniä, mutta minun mielestäni vanhanajan hillo saa olla löysää, onhan se pullollaan kokonaisia marjoja.
Ai niin, ja tällä kertaa laiskuus palkittiin: en jaksanut kaivaa kaapista reikäkauhaa, vaan kuorin vaahdon soppakauhalla. Mukaan tuli sen verran keitinlientä, että sain siitä siivilöimällä pullollisen nami-nami-mansikkamehua. Seuraavaan kattilalliseen käytin hillosokeria, ja kuorin vaahdon jälleen soppakauhalla...ja sivutuotteena sain mansikkamarmeladia.
PUUTARHAMANSIKKAHILLO vuodelta 1909
2 kg. puutarhamansikoita
2 kg. hienoa sokeria
peratut ja huuhdotut mansikat pannaan sokerin kanssa kerroksittain hillokasariin, ja jätetään mehustumaan seuraavaan päivään. Kasari nostetaan tulelle, hillo saa keihahtaa, pudistellaan ja vaahto kuoritaan pois. Täten menetellään, kunnes marjat nöyttävät kirkkailta eikä vaahtoa enää keräänny pinnalle. Hilloa pudistellaan vielä vähän aikaa, että marjat sen kautta täyttyvät ja nöyttävät kokonaisilta, jonka jälkeen hillo kaadetaan kuivaan kuumennettuun lasipurkkiin. Kun se on jäähtynyt, peitetään pinta konjakissa kastetulla pergamenttipaperilla ja kuumassa vedessä kastettu ja pyyhitty pergamenttipaperi sidotaan purkin päälle.
Suuria mehukkaita vadelmia hillotaan samalla tavalla.
___________________________________________
PUUTARHAMANSIKKAHILLO nykykielellä
1 kg puutarhamansikoita
1/2 kg hienoa sokeria
tilkka vettä
Perkaa mansikat, lado kattilaan kerroksittain mansikoita ja sokeria. Nosta kattila jääkaappiin ja anna marjojen mehustua yön yli (tai jätä huoneenlämpöön ja odota tunti). Lorauta mansikoiden sekaan tilkka vettä, kuumenna seos kiehumispisteeseen, kuori vaahto pois. Anna mansikoiden kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kuori samalla vaahto pinnalta. Ravistele kattilaa ja kaada hillo puhtaisiin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja anna hillopurkkien jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä jääkaapissa.
__________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Sanoit että vanhanajan hillossa on tunnelma kohdallaan mutta niin on näissä sinun valokuvissakin. Olet todella taitava, näitä katselee ilokseen, kuvaatko ammatiksesi?
VastaaPoistaVoi kiitos Repa, eiii, varsinaisesti kuvaamisesta en ainakaan saa palkkaa...mutta kiitos kannustavista sanoista, ehkäpä joskus tulevaisuudessa.... :)
PoistaIhana kuva!
VastaaPoistaKiitos kaima ! :)
Poista