tiistai 5. helmikuuta 2013

LINNUNPESÄT


Arvatkaas mitä?!
Minusta on tullut ekaluokkalainen. Olen aloittanut opiskelun ja parin vuoden kuluttua minusta tulee ihan oikea KOKKI! On aika ottaa ensiaskel rakkaasta harrastuksesta ammattilaisten täsmätietomaailmaan. Ketä kiinnostaa, koulupäiväkirjaani voi seurata täältä
kotikokista ammattilaiseksi.

Tämän linnunpesäohjeen jauhomäärä oli melkoinen yhteen munankeltuaiseen verrattuna, siksi puolitin kuiva-aineiden määrän, käytin keltuaisen sijasta koko munan, lisäksi tein sokerikuorrutteen tomusokerista.

Niin, ja linnunpesät valitsin tähän yhteyteen symboliikan vuoksi; olen hautonut ideaa udesta ammatista  ajatusten linnunpesässä niin pitkään että nyt alkaa olla jo kuoriutumisen aika.  ☺
( Lopputulos oli muuten yllättävän herkullinen...olisiko se enne maukkaista tulevaisuuden haasteista?...)

__________________________

LINNUNPESÄT vuodelta 1909

300 gr. mantelia
200 gr. sokeria
1 munankeltuainen
täytteeksi: hilloa
voitelemiseen: kermaa
kuorrutukseen: 1 rkl. vettä
1 dl. sokeria

Sokeri ja kuoritut, raastimella hienonnetut mantelit survotaan, munankeltuainen sekoitetaan joukkoon ja seos vaivataan hyvin. Siitä muodostetaan pieniä pyöryköitä; jokaisen pyörykän keskelle tehdään syvennys, joka täytetään hillolla. Leivokset paistetaan miedossa uuninlämmössä ja sivellään lämpiminä kermalla sekä kuorrutetaan vesi-ja sokeriseoksella.

________________________

LINNUNPESÄT nykykielellä

150 g mantelijauhetta
100 g hienoa sokeria
1 kananmuna
lisäksi tarvitset täytteeksi vadelmahilloa, voitelemiseen kuohukermaa ja kuorrutukseen 1 dl tomusokeria + 1 rkl vettä

Sekoita mantelijauheesta, sokerista ja keltuaisesta tasainen massa. Muovaa mantelimassasta pieniksi pyöryköiksi ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paina peukalonpäällä syvennys jokaiseen pyörykkään ja täytä kolo hillolla. Paista linnunpesiä 175 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. kunnes reunat saavat kuparinruskean sävyn.

Sekoita vedestä ja sokerista liemi, voitele juuri uunista nostetut linnunpesät ensin kermalla ja nosta päälle teelusikallinen sokerikuorrutetta.

______________________

9 kommenttia:

  1. Tälläiseen jälkkäriin en olekaan aiemmin törmännyt, kuulostaa mielenkiintoiselta :) Onnittelut opiskelupaikasta!

    VastaaPoista
  2. Onnea opintoihin! Tämä vanhojen ohjeiden blogi on varsinainen aarreaitta!

    VastaaPoista
  3. Johan yllätyksen latasit ! Upeaa ja hyvä että nyt on yksi uusi blogi taas sinulta luettavissa! Paljon onnea valitsemallasi tiellä, olen varma että olet OIKEALLA TIELLÄ ! :)

    VastaaPoista
  4. Wau mikä ohje! Minunkin tekis mieli kokeilla tällaisia vanhoja reseptejä, ainakin äidin reseptivihko on jossain. Pitääkin kaivaa se esiin. Myös erään jo edesmenneen leipurin ohjeita minulla on jonkunverran, hän toimi opastajana, kun uhkarohkeina ja nuorina perustimme mieheni kanssa pienen leipomon. Sitä leipomoa ei ole enään...pienten lasten vanhempina päätimme siitä luopua, töitä oli ylenmäärin eikä vapaata yhtään. Nyt lapset eivät ole enään pieniä, josko sitä taas...?
    Onnea opintoihin! Mahtavaa,kun joku aikuisena lähtee opintielle. Mieli tekisi itsekin.

    VastaaPoista
  5. Iloinen uutinen! On ihanaa, jos pystyy muuntamaan rakkaan harrastuksensa myös työksi :)Onnea!

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Kuulostaa todella herkulliselta! Siis sekä linnunpesät että koulu.. Paljon onnea uudelle koulutielle! :)

    VastaaPoista
  8. Maailmassa ei tarvi enää järkätä mestarikokkikisoja.voittaja on tässä.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?