perjantai 15. helmikuuta 2013

UUTISPUURO


Uutispuuro on oikeastaan vain haudutettua ruispuuroa, mutta hyvää sellaista.
Ei mitään pikapuuroa, vaan konstailematonta perinteikästä "slow-foodia" ja samalla "superfoodiakin", varsinkin jos kuuman puuron sekaan ripottelee kohmeisia pakastemarjoja.

Ennenvanhaan uutispuuro tehtiin heti sadonkorjuun jälkeen tuoreista vastajauhetuista jauhoista "uutisista". Hyväähän tämä puuro oli ihan kaupan jauhopaketistakin tehtynä, mutta voin melkein lyödä vetoa, että tuoreista uutisjauhoista keitetty puuro olisi takuuvarmaa gourméherkkua.

UUTISPUURO VUODELTA 1909
3 ltr. vettä
5-6 dl. karkeita ruisjauhoja
1 1/2 rkl. voita
2 rkl. suolaa

Vesi kiehautetaan, ruisjauhot vispolöidään sekaan, vähitellen ja varovasti, ettei jauhot kokkaroidu. Sitten puuro vatkataan hierimellä tahi kapustalla, saa kiehua noin 1 tunnin, maustetaan, ja voi sekoitetaan joukkoon.

_____________________

UUTISPUURO nykykielellä

1 l kiehuvaa vettä
1 tl merisuolaa
2 1/2-3 dl ruisjauhoja
1 rkl voita

Kiehauta vesi, lisää suola ja vispaa jauhot sekaan. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti, välillä sekoittaen. Laita voisilmä keskelle juuri ennen tarjoamista.

_____________________
3 kommenttia:

 1. Välillä tulee ruispuuroa keiteltyä, tykkään kovasti. Voisilmän kera vastustamatonta! :)

  VastaaPoista
 2. Uutispuuro on ihan parasta! Sitä saa nauttia aina syksyllä kun rukiin puinti on alkanut. Samalla ostan aina uutispuurojauhoja, joita kyllä edelleenkin on kaapissa ;), ruispuuro on vaan niin hyvää. Harmi vaan kun meillä kukaan muu ei siitä välitä.

  VastaaPoista
 3. Nyt pitää ihan kiittää sinua näistä vanhoista resepteistä joita olen napsinut omaksi ilokseni ja lapsenlapsien makunystyröiden riemuksi ja kokeillut vanhoja sekä uusia versioita, mielessäni oman mummini reseptit.

  En ole kuitenkaan varsinainen leipuri enkä ruuan laittaja,ja odotankin seuraankin innolla sinun opiskelujasi ja odotan reseptejä lisää.
  Onnea sinulle koulutukseen josta näytät pitävän, on onni saada tehdä työtä josta pitää, iteskkin olen saanut tehdä sellaista työtä :) t. eräs mummi-immeinen :)

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?