maanantai 25. helmikuuta 2013

PORKKANAMUHENNOS


Porkkanat naamioituneina velouté-tyyliseen samettiseen vaaleaan kastikkeeseen...hmmm...ihanan vanhanaikaista! Vaikka kylläkin itse edelleen söisin porkkanani mielummin vain höyrytettyinä...makuasia!
_______________________

PORKKANAMUHENNOS vuodelta 1909

1/2 kg. porkkanoita
1/2 ltr. vettä
suolaa
1 tl. sokeria
2 rkl. voita
1-2 rkl. vehnäjauhoja
2 rkl. hienonn. persiljaa

Porkkanat kaavitaan puhtaiksi, huuhdotaan ja leikataan kuutioiksi tahi suikaleiksi. Ne keitetään pehmeiksi hiukan suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Voi ja jauhot käristetään kasarissa, liemi (sekä hiukan kermaa tahi maitoa) ja porkkanat lisätään. Muhennos saa kiehua 10 min. ja persilja sekoitetaan joukkoon.

____________________

PORKKANAMUHENNOS nykykielellä

1/2 kg porkkanoita
5 dl vettä
merisuolaa
1 tl sokeria
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl laktoositonta ruokakermaa
1 ruukkupersilja

Kuori ja kuutioi porkkanat. Keitä porkkanakuutiot pehmeiksi suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Sulata voi toisessa kattilassa ja ripottele jauhot voisulan sekaan, paista hetki ja vatkaa porkkanoiden keitinlimi sekaan. Sekoita tasaiseksi ja lisää ruokakerma ja porkkanat. Anna hautua miedolla lämmöllä 10 minuuttia, nypi ja silppua persilja, ja sekoita muhennokseen.

_____________________

4 kommenttia:

  1. Juurikin tuohon tyyliin mummon tekemät porkkanat saivat minut lapsena syömään porkkanoita, rakastin niitä! Sieluni silmin näen hellan kulmalla porkkanaviipaleet kypsymässä ja kaikki mummolan tuoksut kantautuvat nenääni...
    Olen myöhemmin huomannut, että lapset harvemmin tykkäävät pelkästään höyrytetyistä porkkanoista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aila,
      minäkin näen sen puuhellan ja porkkanakattilan ja tunnen tuoksukimt nenässäni ja ....yhtäkkiä ne höyrytetyt porkkanat ei enää kuulostakaan yhtikäs miltään... ;D

      Poista
  2. Muskottipähkinää tytöt! Muskottipähkinää! t: mummeli

    VastaaPoista
  3. Hei,
    Kaikella ystävyydellä kysyn, kun törmään usein tähän blogiin. Haluaisin mielelläni lukea tätä, mutta ainakin kännykässäni on taustakuvana kirjava kirjahylly jonka takia on aivan mahdotonta lukea tekstiä. Samoin valkoisella pohjalla oranssi teksti ei näy hyvin, eikä liian harmaa teksti.
    Minulla on hyvä näkö, näen pienen pientäkin tekstiä, mutta taustan tulee olla selkeä.
    Rakentavin terveisin, Sanna

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?