lauantai 20. huhtikuuta 2013

HIRVENSARVET


Nyt tarkkaavaisimmat lukijat miettivät että "ei-ei eiiiii, eihän tämä nyt näin mene".
Jos hirvensarvisuolan haluaa korvata leivinjauheella, pitäisi leivinjauhetta käyttää kaksinkertainen määrä. Mutta 4 tl leivinjauhetta tuntui mielestäni aika suurelta määrältä, siksi, ihan tarkoituksella, puolitin leivinjauheen määrän.

Isoäidin aikana hirvensarvisuola valmistettiin hirvensarviöljyn ja sarvi- ja -sorkkajauheen sekoituksesta. Keittiössä sitä käytettiin matalien leivonnaisten kohottajana. Nykyaikaisessa hirvensarvisuolassa on hirvestä peräisin enää nimi. Keinotekoinen hirvensarvisuola on teollisesti valmistettua ammoniumbikarbonaattia. Se oli helppo vaihtaa leivinjauheeksi, surutta.

Otin oikeudekseni tulkita keksien muovailunkin vähän suurpiirteisesti...olisihan näistä tullut hienoja, jos jokainen sarvi olisi persoonallisesti käppyrä...tällä kertaa sarven muoto on huippuunsa pelkistetty, suorastaan minimalistinen, vähän härkämäinen.

Sen, mikä hävisi ulkonäössä, tuli takaisin maussa. Tämä riistaresepti on yksinkertaisen herkullinen... ja perunajauhon ansiosta keksien rakenne pysyy hienostuneen kepeänä...ei ihme että Anna Hilda on antanut sarville täyden kympin.


HIRVENSARVET vuodelta 1909

2 munaa
3 munankeltuaista
210 gr. sokeria
110 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
1 dl. kermaa
1 tl. hienonn. kardemummaa
2 tl. hirvensarvisuolaa
200 gr. perunajauhoja
425gr. vehnäjauhoja

Munaat ja sokeri vatkataan, pesty, hierottu voi, kerma, kardemumma, hirvensarvisuola ja jauhot sekoitetaan joukkoon. Taikinasta muodostetaan hirvensarven muotoisia leivoksia, jotka paistetaan miedossa uuninlämmössä.

_________________________

HIRVENSARVET nykykielellä

2 kananmunaa
3 keltuaista
2 dl sokeria
100 g voita
1 dl kermaa
1 tl jauhettua kardemummaa
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
5-6 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sulata voi ja sekoita loput ainekset taikinaan. Rullaa taikinasta ohuita tankoja, pätki tangot ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista hirvensarvia 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

_________________________





2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen resepti. Otin talteen ja kokeilen jonain päivänä. Toivottavasti onnistun yhtä hyvin...

    VastaaPoista
  2. Hei! Juuri löysin blogisi, ja täytyi välittömästi lisätä seurattavien listalle. Kerta kaikkiaan kiehtova projekti, etenkin kun vertailee noita alkuperäisiä ohjeita hiukan modernisoimiisi versioihin. Tuskin tulee kovin montaa reseptiä lainailtua omaan blogiini (jossa yritän kertoa englanniksi nykysuomalaisesta ruokakulttuurista ja vieläpä vegaanisella rajauksella), mutta ideoita varmasti tulee. :)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?