tiistai 30. huhtikuuta 2013

PULLOKALJA

Ajattelin että pullokalja voisi tänä vappuna toimia "siman sijaisena", onhan ohjeessa humalaa ja rusinoitakin...mutta ulkonäöstä tuli mieleen ennemminkin aprillipäivä ja vanha loru "aprilliä, syö silliä ja juo kuravettä päälle". Lopputuloksella; kuraveden näköisellä, sokerittomalla liemellä, ei ole kyllä mitään asiaa vappupiknikille.

Vanhassa ohjeessa jätetään maltaat puu-uunin jälkilämpöön koko yöksi. Makeusaste meni pieleen varmaankin juuri tuossa immellytyksessä; en halunnut jättää uunia päälle yöksi, vaan hosuin illalla immellyksen kanssa ja pidin maltaita lämpimässä uunissa vain tunnin. Maku parani vähän, kun ensimmäisen maistamisen jälkeen lisäsin pulloihin ruokalusikalliset hienoa sokeria. Sokeri alkoi samantien poreilla ja nostatti pinnalle kauniin, maitokahvin värisen, vaahdon. Litku jäi  kuitenkin sameaksi, eikä maustunut pehmeän makeaksi, ja pullokaljalla on edelleenkin porttikielto meidän vappupirskeisiin.

Pullokaljaa ei siis kannata kokeilla, ainakaan nykykielisenä versiona. Jätän ohjeen kotikaljamestareille luettavaksi...ja muillekin vapun yli pohdiskeltavaksi, että mikä oikein meni pieleen.


PULLOKALJA vuodelta 1909

1/2 kg. ruismaltaita
15 ltr. vettä
1 dl. humaloita  ⤴
1 rkl. hiivaa
rusinoita
sokeria

Ruismaltaat sekoitetaan 2 litraan poreilevaa vettä ja keitetään 10 min.  - koko ajan hämmentäen. Maltaat kannellisessa padassa pannaan yöksi lämpimään uuniin imeltymään. Sitten lisätään 1 litra kiehuvaa vettä, ja maltaat keitetään uudelleen 10 min. Seos kaadetaan loppuosaan 12 litraan kiehuvaa vettä, ja kuumassa vedessä huuhdotut humalat pannaan sekaan.

Kun juoma on jäähtynyt, vispilöidään haaleaan vesitilkkaseen liuotettu hiiva joukkoon, juoma saa käydä ja siivilöidään pulloihin. Jokaiseen pulloon pannaan pari huuhdottua rusinaa ja vähän sokeria, pullot tulpitaan hyvin ja sidotaan. Muutaman päivän kuluttua on kalja valmista.

________________

PULLOKALJA nykykielellä
(=oikopolkupullokalja)

250 g (n.3 dl) kaljamaltaita (esim. Tuoppi/Laihian mallas)
7 1/2 l vettä
1/2 dl kuivattuja humaloita
1/2 rkl tuorehiivaa
rusinoita
sokeria

Sekoita maltaat 1 litraan 60 asteista vettä (vesi on sopivaa kun se alkaa liikahdella ennen kiehumista) ja hauduta miedolla lämmöllä 10 minuttia, koko ajan hämmentäen. Aseta kansi päälle ja nosta kattila tunniksi 50 asteiseen uuniin. Lisää kattilaan 1/2 litraa kiehuvan kuumaa vettä ja keitä seosta miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Huuhtele humalat kuumalla vedellä ja keitä toisessa kattilassa 6 l vettä kiehuvaksi, lisää humalat ja vesi maltaiden sekaan.

Sekoita haaleaan vesitilkkaan liotettu hiiva jäähtyneeseen mallasliemeen, anna seoksen levätä huoneenlämmössä kunnes hiiva alkaa kuplia. Pane jokaiseen pulloon kolme rusinaa ja 1/2-1 tl sokeria, siivilöi juoma pulloihin ja sulje korkit. Nosta pullot jääkaappiin. Kun rusinat nousevat pinnalle, on pullokalja valmista nautittavaksi.

__________________

2 kommenttia:

  1. Mistä tuota humalaa saisi ostettua?

    VastaaPoista
  2. Hei Anonyymi, tsekkaa simaohjeen kommentit, sieltä löytyy monen monta vinkkiä.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?