keskiviikko 15. toukokuuta 2013

DILLILIHA


Dilliliha on aavistuksen verran parmpaa kuin kouluruokailun kestoinhokki tilliliha. Ainakin nimi kuulostaa hauskalta, eikä kastikekaan ole ihan niin limamainen kuin lapsuuden ruokalamakumuistot. Ihmettelen edelleen sitä, kuinka kenellekään on koskaan voinut tulla mieleen yhdistää samaan ruokalajiin tilli, vaalea jauhokastike ja liha. Makuja on monia... joku tästäkin varmasti sydämensä pohjasta tykkää...mutta minä en vieläkään...
____________________

DILLILIHA vuodelta 1909

1 1/2 kg. lampaanlapaa ja -rintaa
1 1/2 ltr. vettä
1 1/2 rkl. suolaa
dillin varsia

kastike:
1 ltr. lientä
3-4 rkl. vehnäjauhoja
1 rkl. sokeria
3 rkl. etikkaa
3 rkl. hiononn. dilliä

Liha pestään kuumaan vreeen kastetulla pyhkeellä ja luut rikotaan. Liha pannaan kiehuvaan, maustettuun veteen kiehumaan. Kun se on pehmeätä, leikataan se sopivan suuriksi palasiksi, ja liemi siivilöidään.

Vehnäjauhot sekoitetaan tilkkaseen kylmää vettä sekä hämmennetään 1 litraan lientä. Kastike saa kiehua 10 min. Sokeri, etikka ja hienonnettu dilli lisätään, ja kastike kaadetaan lihan päälle.

____________________

DILLILIHA nykykielellä

1 kg lammasta (tai vasikanrintaa)
50 g tillinvarsia
suolaa

kastike:
1 l keitinlientä
3-4 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
2 rkl etikkaa
3 rkl tillinlehtisilppua

Keitä liha kypsäksi suolalla ja tillillä maustetussa vedessä. Siivilöi liemi talteen ja leikkaa liha kuutioiksi. Sekoita jauhot kylmään vesitilkkaan ja yhdistä vatkaamalla 1 litraan kuumaa lientä. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia, mausta sitten sokerilla, etikalla ja tillisilpulla. Kaada kastike lihojen päälle.

_____________________Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?