maanantai 20. toukokuuta 2013

KEITETTY KIELI


Yllätys yllätys, kieli ei olekaan niin omituinen asia suomalaisille kuin voisi äkkiseltään luulla. Vasikan kieliä löytyy vakkumiin pakattuina, lihahyllystä sydämen ja maksan vierestä, ihan päivittäin...

Meillä ei kotona ole aikoinaan herkuteltu kielellä, en sitä siksi erityisemmin osaa vierastaakaan, mutten myöskaan kaivata. Odotin jotain sykähdyttävää makuelämystä, mutta kotikeittoinen kieli tuotti pettymyksen. Keitinliemi puolestaan hurmasi aromikkaalla tuoksullaan, mutta senhän olisi voinut jo arvatakin, lihaliemillähän on taipumus herätellä makuaisti ja viedä jalat alta...
____________________

KEITETTY KIELI vuodelta 1909
1 tuore kieli
vettä
suolaa

Kieli huuhdotaan ensin kylmässä, sitteen kuumassa vedessä ja kaavitaan puhtaaksi. Se pannaan kuumassa suolatussa vedessä hiljaan kiehumaan pehmeäksi; kiehumiseen aikaa tarvitaan noin 3 tuntia. Kieli nyletään senjälkeen heti ja leikataan viipaleiksi. Se tarjotaan tomaattikastikkeen, happaman piparjuurikastikkeen tahi ylijääneen paistinkastikkeen kera.

PIPARJUURIKASTIKE vuodelta 1909
2 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
1/2 ltr. kalalientä
3-5 rkl. raastettua piparjuurta

Voi ja jauhot käristetään ja kiehuva kalaliemi lisätään siihen vähitellen. kastike saa kiehua 10 min. ja kaadetaan piparjuurten päälle kastikemaljaan.
_____________________

KEITETTY KIELI nykyKIELELLÄ
1 porkkana
1 palsternakka
1 sipuli
100 g juuriselleriä
50 g voita
3 kokonaista valkopippuria
3 l vettä
1 kpl naudan kieli

Kuori porkkana, palsternakka, sipuli ja selleri ja leikkaa ronskeiksi paloiksi. Sulata voi pannulla, freesaa  juurekset suuressa kattilassa, lisää vesi ja mausteet, anna hautua kannen alla 30 minuuttia.

Harjaa kieli juuresharjalla juoksevan kylmän veden alla. Keitä kieltä juuresliemessä 3 tuntia, kuori pinnalle nouseva vaahto. "Kuori" kieli juoksevan kylmän veden alla, kun se on vielä kuuma. Siivilöi keitinliemi ja kiehauta kieli vielä uudelleen siivilöidyssä liemessä. Viipaloi kieli vinottain.
Tarjoa lämpimänä piparjuurikastikkeen kanssa tai kylmänä leivän päällä.

(Jos säilytät kieltä, säilytä se liemessään kylmiössä, äläkä koske kieleen kuin puhtaalla ottimella. Lämmitä kieliviipaleet keitinliemessä.)

PIPARJUURIKASTIKE nykykielellä
60 g voita
60 g vehnäjauhoja
1 l siivilöityä kielen keitinlientä
suolaa
valkopippuria
2 tl raastettua piparjuurta
Sulata voi pannussa, ripottele jauhot päälle, sekoita ja anna jauhojen hetki kypsentyä. Lisää kuumennettu liemi koko ajan tasaisesti sekoittaen. Hauduta kastiketta ja mausta suolalla, valkopippurilla ja piparjuurella.
_____________________

6 kommenttia:

 1. Mun työkaveri on suuri keitetyn kielen ystävä, siis henkilö, joka on syntynyt 60-luvun loppupuolella. Sen bravuuri, oli tehdä sitä kaikkiin duunin juhliin. Maistanut olen, eikä ollut pahaa, mutta koostumus oli mielestäni ihan omanlaisensa. Olen helsikiläislapsi, jonka nenä oli Lasipalatsissa olleessa Karjakunnan lihakaupassa juuri kielten korkeudella. Kieli on iso..Vaikuttaa vahvasti keittely intoon. Tämä keitos osoitti taas kerran reipasta kokeilumieltä sulta.

  VastaaPoista
 2. Myös tämä ruoka on aika kaukainen muisto, pidin siitä kyllä. Olen kuitenkin varma että äiti keitti kielen liemessä, jossa oli jotain hapanta, etikkaa tai sitruunaa. Teit ikään kuin päinvastoin, laitoit liemeen juureksia jotka antavat makeahkoa makua. Jotkut muistaakseni myös liottavat kieltä ennen keittämistä.

  VastaaPoista
 3. Helsinkiläislapsi vm -61 tykkää keitetystä kielestä ja aikoo kerrankin ihan itse sitä valmistaa, kun saa piakkoin tuoretta vasikankieltä suoraan teurastamolta.

  VastaaPoista
 4. Nyt juuri menee kattilaan 1,8kg naudan kieli.Keitinmausteliemi vielä ratkaistaan,niitä on monia,mutta ei ole kiire kun kielestä kannattaa aina kuoria kunnolla keittovaahto pois.Myös pitää tarkistaa,että sylkirauhaset on poistettu.Meillä kotona Satakunnassa kielet olivat ihan normi ruokaa ja naudan kielet leikkeleenä herkkua.Possun kielet käytettiin soosseihin.Itse tehtyyn italiansalaattiin kielet ovat ehdottoman tarpeellisia ja sopivat paremmin kuin jotkut kinkkusuikaleet.Ei pidä säikähtää kielen vähän äklöä näköä,eikä se keitettynä ole yhtään nätimpi valkoisenharmaan kuorensa kanssa,mutta ruuanlaitto nyt ei ylipäätään ole kovin nättiä alustapitäen itse tehtynä.

  VastaaPoista
 5. Terve! Kiitos ohjeesta, laitan tänään possun kieltä kattilaan pitkästä aikaa, ja piti tulla virkistämään muistia, että mitäs kaikkea liemeen tungettiinkaan! Korjaisin tähän ohjeeseen sen, ettei possun kieltä tarvitse keittää noin kauan, puolitoista tuntia tai pari tuntia riittää. Nauta tarvitsee vähän kauemmin.

  VastaaPoista
 6. ....tänään toteutan lapsuudenmuistot keitetyllä naudan kielellä...liotan ensin kielen, laitan kiehumaan.....tavallisesti vai painekattilaan....siinä yksi ongelma....nooh kun verivaahto on poissa lisään juurkset ja tässä mietin kuis oilis valkosipuli.....Hakaniemen hallissa Reinin Lihan myyjä kysyi, kuinka ajoin tarjota kielen, totesin että leikkeleeksi menee, niin kuin lapsuudessani 60-luvulla.....

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?