keskiviikko 1. tammikuuta 2014

SILAVAKAKUT


Vanhanajan silavakakut vievät kielen!
Kakkuset ovat kuin täytettyjä perunarieskoja, tai oikeastaan ne ovatkin perunakroketteja, ja muistuttavat  Etelä-Amerikkalaisia "rellenas" pullia. Paikalliset mummot uppopaistavat näitä täytettyjä pyöryköitä Perun vuoristossa, retkikeittimen päällä, ja myyvät matkaajille eväiksi linja-autoasemilla. (Rellenas tarkoittaakin"täytettyä").

Kokeilin vanhan kirjan vinkkiä, keitin yhden pyörykän suolavedessä, mutta koko kakku liukeni veteen, eikä jäljelle jäänyt kuin sumeassa keitinvedessä kelluvia pekooninpalasia...joten paistoin loput kakut rypsiöljyssä. Vähän tiukempaa olisi muusi saanut olla, olisi helpottanut pyörittelyä.

Uuden vuoden ensimmäisen päivän kunniaksi lusikoin lautaselle vähän Dijon-sinappia, ketsuppia ja majoneesiakin. Namskis, jos tämä resepti on enne, tulee uudesta vuodesta herkullinen!

                    ⚑ HYVÄÄ HUOMENTA 2014 ⚑

SILAVAKAKUT vuodelta 1909

1 ltr. perunoita
1 muna
1 dl. vehnäjauhoja
1 rkl. suolaa
1 tl. sokeria
täyte:
75 gr. savustett. silavaa
1/2 dl. keitettyä lihaa

Perunat keitetään, kuoritaan, survotaan ja annetaan jäähtyä. Sitten sekoitetaan vatkattu muna, vehnäjauhot ja mausteet perunain sekaan. Silava ja liha leikataan hienoksi ja ruskeutetaan. Perunaseoksesta muodostetaan pyöryköitä; näiden keskelle painetaan sormella syvennys, joka täytetään ruskeutetulla lihalla ja painellaan jälleen umpeen. Silavakakut pannaan kiehuvaan suolattuun veteen kiehumaan, kunnes nousevat pinnalle, tahi paistetaan voissa paistinpannussa. Keitetyt silavakakut rarjotaan suolatun voin kera.

______________________

SILAVAKAKUT nykykielellä

5 dl perunamuusia  (tavallista tiukempaa)
1 kananmuna
1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
täytteeksi: Amerikan pekoonifilee
rypsiöljyä paistamiseen

Leikkaa pekoonista valkoinen rasvareuna pois, pilko liha ja ruskista pannulla. Sekoita perunamuusiin kananmuna ja jauhot. Pyöritä perunamuusista pyöryköitä, tee peukalolla keskelle kolo ja täytä se pekoonilla, pyörittele perunapyörykkä valmiiksi ja jatka samaan tapaan kunnes kaikki muusi ja täyte on käytetty. Kuumenna öljyä pannulla ja paista silavakakut kauniin ruskeiksi. Tarjoa sinapin, ketsupin ja majoneesin kanssa.

_______________________


2 kommenttia:

  1. Näin eräässä historiaan keskittyvässä ryhmässä facebookissa ruokalistan missä oli silavakakkuja ja pitihän heti googlata, että mikäs pekoniherkku tämä on ollut. Ensimmäisenä osumana tuli tämä blogi ja nyt monen monta reseptiä on jonossa odottamassa kokeilemista. Osuin aika lähelle arvailuissani, mutta miks tuosta pitää hylätä pekonin valkoiset osat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Veera, ei miksikään, jos vaan niistä tykkää... minä viskaan ne AINA pois, siksi kirjoitin sen oikein ylös reseptiin. Meidän suvussa on rasva-aineenvaihdunta-häiriöitä; lipoomia ja valkoinen "läski" varastoituu koviksi paukamiksi ihon alle. Joo, yök! Pitäisi välttää kaikkea kovaa rasvaa, pekonia siis kokonaisuutena, mutta tämä on vain minun "kultainen keskitieni". Lähipiirikin on oppinut ällöämään valkoista silavaa...mutta ei tietenkään lukioiden sitä tarvitse pois leikata ! ;)

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?