lauantai 25. tammikuuta 2014

KANAKEITTO


Voi minkä ahaa-elämyksen tämä samettinen keitto minulle aiheuttikaan!
Kyseessä on klassisen ranskalaisen keittiön velouté-keitto; keiton roux, eli voin ja jauhojen suhde on 80, eli siis 40 g voita + 40 g jauhoja + 1 l nestettä.

Jos taas haluaisi tehdä kanaviillokkia, niin kastikkeen roux olisi 120, eli 60 g voita + 60 g jauhoja + 1 l kanalientä. Kastike valmistetaan aivan samalla kaavalla, eri roux tekee siitä vain paksumman, siihen kun lisää kananpalat, niin tadaaa, kanaviillokki on valmis!

Hyvä keitto näistä aineksista tulee kyllä ilman jauhoa ja rasvaakin, sellainen liemikeitto, missä kananpalaset ja vihannekset ovat sattumina keittoliemessä.⤵


KANAKEITTO vuodelta 1909

2-3:sta kanapaistista tähteitä
1 1/2 ltr. vettä
1 ltr. vasikanlihalientä
1 purjosiouli
1/2 selleriä
1 rkl. voita
2-3 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 rkl. viiniä tahi sitruunan mehua

Luut rikotaan ja pannaan lihaliemeen kiehumaan puhdistettujen juureksien kera. Kun liemessä on kylliksi tuntuva kanan maku, siivilöidään se pois. Voi ja jauhot käristetään, liemi lisätään vähitellen; saa kiehua 10 min. ja maustetaan. Tarjotaan ohukaispiirasten tahi lämpimien juustovoileipien kera.

_________________

KANAKEITTO nykykielellä

grillatun, paistetun tai keitetyn kanan jämät tai sopiva määrä kanan koipireisiä
vettä
purjosipuli
varsiselleri
porkkana
40 g voita
40 g vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria

Pese ja pilko purjo ja selleri, kuori ja pilko porkkana. Laita vihannekset kattilaan, paahda hetki ja lisää kananpalat, kaada päälle vettä niin paljon että koko komeus peittyy. Keitä lientä ainakin puoli tuntia, lisää nestettä niin paljon että saat valmista kanalientä tasan 1 l.

1) Siivilöi liemi, sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja kypsennä niin kauan että jauhot imevät kaiken rasvan. Lisää liemi seokseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja lisää halutessasi kanan riivityt palat keiton sekaan. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla.

2) Tai jätä alkuperäisen ohjeen voi ja jauhot kokonaan pois, ja tarjoa keitto sellaisenaan.

_________________

2 kommenttia:

  1. Toi ylempi ytti enemmän kanaliemeltä? Ja alempi "laihiskeitolta",, eli laihdutuskeitolta mitä äiti teki joskus painonvartijoiden ailana!

    Kumpikin näytti tosi hyvältä, ja kanakeitto on mun lempiruokakin! :D

    Sun pitää alkaa kuljettaan ruokia nälkäsile lukijoille! :)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?