keskiviikko 15. tammikuuta 2014

LIHA- JA MAKAROONIPAISTOS


Anna Hildalta tämä liha-ja makaroonipaistos on saanut täydet kymmenen pistettä. Ensilukemalta ohje ei erityisemmin sykäytä, mutta kun suunnittelin arkilounasta laktoosi-intoleraasista sekä kananmuna-allergiasta kärsivälle ystävälleni, alkoi tämän ohjeen potentiaali nostaa päätään. Perinteisen makaroonilaatikon munamaito ei sovi ystävälleni ollenkaan, tämä sata vuotta vanha versio lihaliemineen oli kuin mittatilaustyönä väsätty. Ja saavutti samantien suuren suosion. Täyden kympin resepti, kyllä isoäiti nämä jutut tietää!


LIHA- JA MAKAROONIPAISTOS vuodelta 1909

1/4 kg. makaroonia, vettä, suolaa
2 rkl. voita
1/2 sipulia
1/2 ltr. keitett. tahi paistettua lihaa
1/2 ltr. paistin kastiketta ja lihalientä
2 rkl. survottuja korppuja
2 rkl. raastettua juustoa

Makaroonit keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä ja pannaan valumaan. Kuorittu, hienonnettu sipuli ja voi ruskeutetaan, hienonnettu liha lisätään ja ruskeutetaan. Ylijäänyttä kastiketta ja lihalientä sekä makaroonit sekoitetaan lihan joukkoon ja annetaan kiehahtaa. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan, survotut korput ja juusto ripotellaan pinnalle. Seos pannaan uuniin paistumaan.

____________________

LIHA- JA MAKAROONIPAISTOS nykykielellä

2 dl makaroonia
nokare voita + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
1/2 sipuli
200 g jauhelihaa (tai paistin tähteitä riivittynä)
1-2 dl lihalientä
2 rkl korppujauhoja
2 rkl juustoraastetta

Keitä makaroonit al denteiksi suolatussa vedessä ja valuta lävikössä. Kuori ja silppua sipuli, sulata voi pannulla, kuullota sipuli ja lisää (jauhe)liha. Kun jauheliha on kypsää, lisää valutetut makaroonit ja lihaliemi. Sekoita pohjia myöten ja anna kiehahtaa. Voitele uunivuoka, kaada makarooniseos vuokaan ja ripottele korppujauhot ja juustoraaste pinnalle. Paista 200℃ uunissa kunnes pinta saa kauniin ruskean sävyn.

_____________________


1 kommentti:

  1. Vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta. Kun jättää vielä juustoraasteen pois, käy tämä maitoallergikollekin.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?