keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

KANAKEITTO


Vanhan ajan kanakeitto on oikeastaan vehnäjauhoilla suurustettua kanalientä. Jätin jauhot pois, mutta lisäsin hiilihydraatit riisinuudelin muodossa... Ja pyörittelin nuudelikeittooni mausteisia, pikkuriikkisiä kanalihapullia. Kunnon liemestä saa loistavan keittopohjan, nuudelit tuovat soppaan vatsantäytettä ja pienet pyörykät mukavia makusattumia. Sitruunamehun sijasta nykykielisen keiton sitrusaromi tulee sitruunaruohosta. Se kulkee nuudelien kanssa käsi-kädessä ja antaa liemelle aasialaisen vivahteen. Ja ihan itsestään; tästä kanakeitosta kehkeytyikin "indonesialaisen isoäidin nuudelikeitto".

_____________________

KANAKEITTO vuodelta 1909

2-3:sta kanapaistista tähteitä
1 1/2 ltr. vettä
1 ltr. vasikanlihalientä
1 purjosipuli
1/2 selleriä
1 rkl. voita
2-3 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 rkl. viiniä tahi sitruunan mehua

Luut rikotaan ja pannaan lihaliemeen kiehumaan puhdistettujen juureksien kera. Kun liemessä on kylliksi tuntuva kanan maku, siivilöidään se. Voi ja jauhot käristetään, liemi lisätään vähitellen; saa kiehua 10 min. ja maustetaan.

Tarjotaan ohukaspiirasten tahi lämpimien juustoleipien kera.

____________________

KANAKEITTO nykykielellä
"indonesialaisen isoäidin nuudelikeitto"

LIEMI:
broilerin roippeita ja luita
purjo
juuriselleriä
porkkanoita
sipulia
valkopippuria (kokonaisia)
vettä
sitruunaruohon oksa (tai kaffir limetin lehtiä)
merisuolaa

LIHAPULLAT:
kanajauhelihaa
aurinkokuivattuja tomaattikuutioita
pieni pala murennettua fetajuustoa
loraus ketjap manisia
loraus sesaminsiemenöljyä
chilijauhetta
kurkumaa
juustokuminaa
mustapippuria
(suolaa)

LISÄKSI:
riisivermiselliä

KORISTEEKSI:
korianterisilppua (persiljakin käy)

Pilko kasvikset ja moukaroi sitruunaruohon rakenne rikki lihanuijalla. Kieritä tanko keskeltä solmulle (mahtuu paremmin kattilaan). Freesaa ensin kasviksia kattilassa, lisää sitten broileri, sitruunaruoho ja vesi. Kuori mahdollinen vaahto pois ja keitä miedolla lämmöllä kolmisen tuntia. Siivilöi liemi ja mausta suolalla.

Mausta kanajauheliha aurinkokuivatuilla tomaateilla, fetalla, ketjap manisilla, sesaminsiemenöljyllä, chilillä, kurkumalla, juustokuminalla ja mustapippurilla. Paista koepulla ja maista. Lisää tarvittaessa mausteita ja/tai suolaa. (Huom. feta on voimakassuolaista). Pyörittele jauhelihamassasta pieniä pullia,  ja paista ne pannulla kypsiksi.

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi, lisää riisinuudelit, anna hautua 3 minuuttia. Lisää sekaan lämpimät lihapullat, ripottele päälle korianterisilppua.

_______________________




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?