keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

VAAHTOKASTIKE-2 


Vaahtokastike on ollut jo aikaisemminkin Anna Hildan koekeittiön kokeilulistalla. Tein siitä silloin lohelle ja parsalle suolaisen version, vuonna 2012, löydät sen klikkaamalla tätä. Ensimmäisten kotimaisten mansikoiden kunniaksi innostuin nyt makeasta versiosta... Ja huomasin, että isoäidin viinivaahtokastikehan on ranskalaisen keittiön klassikko SABAYON, tai ZABAIONE, kuten sitä synnyinmaassaan Italiassa kutsutaan.

Niin, että eivät suomalaisetkaan mitään tumpeloita metsäläisiä olleet, edes 1900-luvun alussa! On osattu herkutella suuren maailman tyyliin, aivan kuten muuallakin Euroopassa, ihan samalla reseptillä!!!

_____________________

VAAHTOKASTIKE vuodelta 1909

4 munankeltuaista
4 rkl. sokeria
2 1/2 dl. viiniä
1 dl. vettä

kaikki ainekset sekoitetaan kasarissa ja vispilöidään tulella, kunnes kastike on kohtalaisen sakeaa ka kuohkeaa. Tarjotaan heti.

_______________________

VAAHTOKASTIKE nykykielellä

2 kananmunankeltuaista
50 g (n. 4 rkl) sokeria (tai oman maun ja viinin makeuden mukaan)
1 dl viiniä (mieluiten kuohu- tai marsalaviiniä)

Sekoita huoneenlämpöiset aineet teräskulhossa, kypsennä vesihauteessa, reunoja myöten vispaten, kunnes seos saostuu (n. 10-15 min.)

_______________________

2 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa ihanalta! Olisi vaihtelua siihen iänikuiseen vaniljakastikkeeseen, laitanpa vaahtokastikkeen korvan taakse :).

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?