maanantai 20. heinäkuuta 2015

SILAKKAPIHVIT


Silakkapihveistä joko tykkää, tai sitten ei. Ehkä jo tiedätkin; minulle tuo silli-silakkaosasto ei ole mikään sydämenasia... Mutta kehitystä on havaittavissa: osaan jo nauttia juuripaistettujen silakkapihvien tuoksusta.

Nämä Anna Hildan aikaiset pihvit kastettiin ensin maidon ja munan sekoitukseen, ja pyöriteltiin sitten korppujauhoissa. Nykyisin on tapana käyttää silakan kaverina ruisjauhoa, ja väliin laitetaan tillin lisäksi pannullakäytettyä sipulisilppua. Vanha ohje on pysynyt sata vuotta lähes muuttumattomana. Tämä jos mikä on suomalaista perinneruokaa; "silakkaa & sympatiaa". (Pakko kai tästä on vielä joskus oppia tykkäämäänkin..)
_________________________

SILAKKAPIHVIT vuodelta 1909

1/2 kg. tuoreita silakoita
suolaa
hienonn. valkopippuria
5 rkl. hienonn. dilliä
voitelemiseen:
1 muna
3 rkl. maitoa
2 rkl. survottuja korppuja
voita paistamiseen

Silakat perataan ja huuhdotaan; pää, selkäruoto ja pyrstö poistetaan. Suola, valkopippuri ja dilli sekoitetaan, ja seosta pannaan hiukan joka kalan päälle. Nämä yhdistetään kaksittain nahkapuoli ulospäin, kastetaan sekasin vatkattuun munaan ja kermaan; survottuja korppuja ripotellaan päälle, ja kalat paistetaan voissa sekä tarjotaan kuumina.

___________________________

SILAKKAPIHVIT nykykielellä

500 g silakkafileetä
suolaa
jauhettua valkopippuria
1 1/2 dl tillisilppua (tai enemmänkin, tilliä ei voi olla liikaa)
1 kananmuna
loraus maitoa
korppujauhoja (tai ruisjauhoja)
voita paistamiseen

Sekoita tillisilppuun suolaa ja valkopippuria. Riko munan rakenne ja vatkaa sekaan tilkka maitoa. Levitä puolet fileistä työtasolle, nahkapuoli alaspäin (laita leivinpaperi alle, ettei silakan haju tartu pöytään). Jaa tillisilppu fileiden päälle ja nosta toiset fileet kansiksi. Kasta tuplapihvi ensin munaseoksessa, kääntele sitten jauhoissa. (Jos käytät hienoa ruisjauhoa, voit jättää kananmunakylvyn väliin). Sulata voi pannulla ja paista silakat kauniinruskeiksi ja rapeapintaisiksi.

_________________________6 kommenttia:

 1. Taloudessamme minä tykkään  silakasta ja toinen ei. Kummankin suosion on kuitenkin saanut Jyrki Sukulan ohje (suurin piirtein): Kuumenna maitoa johon olet pilkkonut valkosipulia, anna maidon maustua, siivilöi ja jäähdytä. Kaada pakastepussiin silakkafileiden kanssa, kääntele ja anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään. Valuta fileet, kääntele suolatussa vehnä-ruisjauhoseoksessa, taita kalan muotoon ja paista pannulla.  - Maistuneet ovat myös chili-tomaattikastikkeessa uunissa kypsennetyt silakat.

  VastaaPoista
 2. Herkkuruokaa tämä kyllä mielestäni on,joten PAKKO on kokinkin siitä pitää....
  Kyllikki

  VastaaPoista
 3. Korjaus reseptiin: Taita fileet ensin kalan muotoon ja jauhota vasta sitten. Tällainen filee tahtoo avautua paistettaessa mutta päälle voi panna esim kannen painoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista molemmat Anonyymit, Sukulankin silakoita pitää varmaan vielä kokeilla.... kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Yksi juttu silakoista: luulenpa että se silakan ominaismaku luuraa enimmäkseen nahassa. Kuin silakat nylkee, maku miedontuu.

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?