lauantai 15. elokuuta 2015

MUSTIKKA- JA VADELMAHILLOKE


Mustikkahillo on jo itsessään hienostunutta herkkua ja jos sekaan laittaa vähän vattujakin, ei parempaa hilloa yksinkertaisesti voi olla olemassakaan. Nyrkkisääntönä toimii hyvin tällainen yhtälö; mustikoita kaksinkertainen määrä vadelmiin verrattuna ja hillosokeria puolet marjojen painosta...


Juhlahilloa kun tästä väsäsin, niin lorautin keittovaiheessa sekaan vähän omatekemää seljankukkamehua. Sain Tukholmassa asuvalta ystävältäni kassillisen oman puutarhan seljankukkia... Aivan hurmaava tuoksu, ja saman aromin sain säilöttyä mehu-uutteeseenkin. Eipä tuo selja ole mikään välttämättömyys, mutta antaa hillolle hienostuneen aromin. Meillä Koti-Suomessa seljaa taitaa olla vain istutettuna, eikä laisinkaan luonnonvaraisena... Keneltä näitä puskia puutarhasta löytyy, kannattaa viimeistään nyt marjojen kypsymisvaiheessa tehdä mehua. Kukista saa kirkasta mehua, ja marjoista tummaa... Ja kaikille muille vinkiksi: seljamehutiivistettä voi ostaa ihan Citymarketista, Stockmannilta tai Ikeastakin.

"TÄSSÄ VIELÄ SE SULOTUOKSUINEN SELJANKUKKA"


MUSTIKKA- JA VADELMAHILLOKE vuodelta 1909

2 ltr. perattuja mustikoita
1 ltr. perattuja vadelmia
2 dl. vettä
750 gr. sokeria

Huuhdotut mustikat sekä vadelmat, vesi ja sokeri keitetään soseeksi, vaahto kuoritaan pois ja säilytetään kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Tilkkaseen kiehuvaa vettä tahi hillon liemeen liuotettua salisyylihappoa (1 gr. 1 kg:aan marjoja) saattaa sekoitaa valmiiksi keitettyyn hilloon, jotta se paremmin säilyisi. Jos hillo säilyttäessä homehtuu, kuoritaan home pinnalta pois, ja hillo kiehautetaan; jos se alkaa käydä, lisätään vähän sokeria ja kiehautetaan samoin; jos se taas on sokeroitunut, lisätään vähän vettä, ja hillo keitetään uudestaan.

______________________

MUSTIKKA- JA VADELMAHILLOKE nykykielellä

Mustikoita ja vadelmia, sen mukaan, mitä saaliiksi milloinkin saa
1/2 dl seljankukkamehua
hillosokeria puolet marjojen painosta

Perkaa marjat, punnitse ja mittaa sopiva hillosokerimäärä. Laita marjat ja mehu kattilaan, kuumenna, kunnes seos alkaa höyrytä. Lisää hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuttia, välillä sekoitellen. Purkita hillo ja säilytä jäähtyneenä jääkaapissa.

___________________
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?