lauantai 1. elokuuta 2015

RAPUKEITTO


Ravustus on käynnissä, niinkuin myös rapujuhlien kuumin sesonki. En tosin usko, että kukaan jättäisi syömättä viimeistäkään kallisarvoista kotimaista saksiniekkaa... Tässä kutenkin vanhankansan ohje kuorille ja ylijäämäravuille. Kuvan espanjalaiset ravut oli noukittu pakastealtaasta, ja niille tämä  rapukeitto-resepti oli kuin mittatilaustyönä tehty.


Ellet halua sattumia keittoosi, soseuta ravunpyrstöt sauvasekoittimella keiton sekaan.


RAPUKEITTO vuodelta 1909

30-40 rapua
vettä
suolaa
1 ltr. vettä
3 rkl. vehnäjauhoja
1 1/2 ltr. kala- tahi vasikanlihalientä
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 munankeltuaista
1 dl kermaa

Huuhdotut ravut pannaan ripeästi kiehuvaan suolattuun veteen ja keitetään siinä 15-20 min. Pyrstöt ja sekset kuoritaan ja kuoret survotaan huhmarissa. Siihan lisätään voi ja seos vaivataan aivan hienoksi. Senjälkeen se käristetään kasarissa, vesi lisätään, saa kiehahtaa ja siivilöidään. Sen pinnalle kohonnut punainen rasva kuoritaan pois ja pannaan kasariin käristymään vehnäjauhojen kera. Rapu- ja kala- tahi lihaliemi vispilöidään vähitellen sekaan saa kieuhua 10 min. ja maustetaan. Munankeltuaiset ja kerma vispolöidään liemimaljassa, ja keitto kaadetaan vähitellen, huvin vispilöiden, joukkoon. Tarjotaan kuorittujen ravunsaksien ja -pyrstöjen kera.
_______________________

RAPUKEITTO nykykielellä
(jokirapu-bisque)

500 g keitettyjä jokirapuja
3 rkl voita
1 l kiehuvan kuumaa vettä
3 rkl vehnäjauhoja
1 l kalalientä (mieluiten omatekemää ja suolatonta)
merisuolaa
valkopippuria myllystä
(tilkka kuivaa sherryä)
2-3 kananmunan keltuaista
2 dl kuohukermaa
tillisilppua

Kuori ravut, vedä selästä tuma suoli varovasti pois. Irrota pyrstölihat talteen, huuhtele kuoret ja murskaa ne pieniksi paloiksi lihanuijalla. Sulata voi kattilassa, lisää kuorimurska ja kypsennä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Kaada 1 litra kuumaa vettä päälle ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Siivilöi ja kuori pinnalla kelluva oranssi rasvakerros talteen. Kuumenna tämä rapuvoi kattilassa, ripottele vehnäjauhot sekaan ja kypsennä hetki. Vispaa jauhojen sekaan siivilöity rapuliemi ja kuumennettu kalaliemi. Keitä miedolla lämmöllä 10-20 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla (ja lorauksella kuivaa sherryä).

Nosta kattila hellalta lisää lämmitetyt ravunpystöt. Vatkaa kulhossa keltuainen ja kerma sekaisin, ja kaada keiton sekaan. (Älä enää keitä, tai saat munakokkelia). Koristele tillisilpulla.

_______________________

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?