torstai 20. elokuuta 2015

RAPARPERITORTTU


Anna Hildan aikainen raparperitorttu on samaa sukua kuin ranskalainen galette. Juu, juuri se mikä on kuuminta huutoa blogimarkkinoilla, ruokalehdissä ja nettikeskusteluissa! Mitä vierasperäisempi sana, sitä varmempi suosio Suomen ruokatrendeissä!

Nestettä vanhanajan taikinassa on niin paljon, että jauhojen märää piti lisätä... Ja kun vadelmat ovat juuri nyt sesonkinsa huipussaan, lisäsin niitä raparperin kaveriksi. Torttu maistuu sellaisenaankin, mutta inkiväärikermavaahto tekee siitä (ronskista ulkonäöstään huolimatta) kahvipöydän kuningattaren.
_____________

RAPARPERITORTTU vuodelta 1909

1 muna
1/2 dl. maitoa
150 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
2 1/2 dl. vehnäjauhoja
täyte:
raparperia tahi tuoreita mustikoita ja sokeria tahi mustikkasosetta

Yllä mainitut ainekset sekoitetaan koossa pysyväksi seokseksi ja jätetään kovettumaan. Taikina kaulitaan voidellulla pellillä ohueksi levyksi, reunat käännetään ylöspäin, sokeroidut raparperinpalat,


marjat tahi mustikkasose levitetään tortulle, joka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä. Täytteenä voi käyttää muitakin marjoja, raparperia tahi hedelmiä.


RAPARPERITORTTU nykykielellä
= suomalainen raparperi-vadelmagalette

pohja:
1 kananmuna
1/2 dl maitoa
3 1/2-4 dl vehnäjauhoja
150 g voita
täyte:
6 dl raparperinpaloja
(kourallinen vadelmia, ei välttämätön, mutta mukava lisä)
1/2-1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja (tai maissintärkkelystä)
tomusokeria viimeistelyyn

Sekoita pohja-aineista taikina, kääri se talouskelmuun ja nosta hetkeksi jääkaappiin. Huuhtele, (kuori tarvittaessa) ja pilko raparperit. Sekoita sokeri ja perunajauhot raparperinpaloihin. Levitä työtasolle leivinpaperi, nosta taikinapallo sen päälle ja peitä taikina toisella leivinpaperilla. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi pyöreäksi levyksi, nosta leivinpaperi uunipellille, levitä raparperit taikinakiekon päälle (ja ripottele vadelmat). Nosta taikinan reunat leivinpaperin avulla pystyyn, käännä ja painele jauhoitetuilla sormilla raparperitäytteen päälle. Ripottele pinnalle vähän sokeria. Paista torttua 200℃ uunissa noin tunti, kunnes taikina on kypsää ja reunat saavat vähän väriä. Ripottele päälle tomusokeria juuri ennen tarjoamista, tarjoa inkiväärikermavaahdon kanssa.

*INKIVÄÄRIKERMAVAAHTO*
2 1/2 dl kuohukermaa
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
sokeria

Kuori ja raasta inkivääri hienoksi. Sekoita raaste kerman sekaan ja anna maustua jääkaapissa 1/2 tuntia.
Siivilöi inkivääri kermasta, vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.

___________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?