sunnuntai 15. toukokuuta 2016

VESIRINKILÄT

VÄLIIN TILLILLÄ MAUSTETTUA TUOREJUUSTOA, KYLMÄSAVULOHTA JA VOIKUKANLEHTIÄ... LISÄROUSKUTELTAVAKSI KEVÄTSIPULIA VARSINEEN.
Vesirinkilä on astetta mojovampi nimi vesirinkelille.
Sille amerikanjuutalaisten ikisuositulle perinneherkulle. Sille, mikä kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan newyorkilaiskahvilan aamupalakattaukseen. Täytetyt sämpylät ovat olleet niin "last season" jo ikuisuuden... Jos yleensäkään leipää syödään, pitää sen olla rieskamaisen litteä tortilla tai pita... Tai sitten tällainen reiällinen sämpylä; bagel.


Suolainen versio vie ajatukset ison omenan Central Parkiin, mutta makea...h'mmmm.... Sehän on turkkilainen SIMIT! Seesaminsiemeien maustama paahteinen rinkelivälipala. Valtameren yli New Yorkiin, sieltä Istanbuliin ja "illaksi kotiin".

Ei mikään turha resepti tämä isoäidin vesirinkiläohje!


VESIRINKILÄT vuodelta 1909

6 munaa
120 gr. sokeria
1 tl. hienonn. kardemummaa
425 gr. vehnäjauhoja

Munat ja sokeri sekoitetaan, siihen lisätään kardemumma ja vehnäjauhot. Taikina jätetään silleen muutamaksi tunniksi, muodostetaan sitte pieniksi rinkilöiksi, pistetään kiehuvaan veteen ja paistetaan hyvässä uuninlämmössä.

_______________________

VESIRINKILÄT nykykielellä
= Bagles/Simit, up to U

3 munaa
60 g sokeria (tai vähemmän, varsinkin jos teet suolaisia rinkeleitä)
1/2 tl kardemummaa (tai ripaus merisuolaa)
250-300 g vehnäjauhoja
(koristeeksi seesaminsiemeniä)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kardemumma tai suola ja jauhot. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä ainakin tunti.  Jauhota työtaso ja pyörittele taikina pieniksi palloiksi. Puhkaise jokaisen pullan keskelle reikä ja venyttele rinkeliksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi, tiputa rinkelit veteen ja keitä minuutti. Käännä, ja keitä vielä toinenkin minuutti. Nosta reikäkauhalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. (Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.) Paista 200℃ uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa kardemummarinkelit maustamattoman tuorejuuston, mintunlehtien ja mansikoiden kanssa. Tarjoa suolalla maustetut rinkelit tuorejuuston, kylmäsavulohen, tillin ja aamulenkillä noukittujen voikukanlehtien kanssa.

________________________

1 kommentti:

  1. Tätä pitää kokeilla rusina-kaneli-versiona, parasta amerikanherkkua.:) Kiitos tarkasta ohjeesta. t. Anja

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?