perjantai 15. tammikuuta 2016

KEITETTY LATVUSARTISOKKA


Keitetyt latvusartisokat sopivat klassiseen herkutteluun. Voin vain kuvitella kuinka isoäiti napsi artisokkakävyn oliivinvihreitä "terälehtiä" illanistujaisissa... Vatsantäyte tuli jostain muusta ruokalajista... Tämä oli puhdasta nautintoa.

Mistäköhän ennenvanhaiset artisokat olivat kotoisin? Kasvi on toki monivuotinen, ja kerkeää tehdä sadon Suomessakin, muttei selviä Pohjolan kylmistä pakkasista... Ovatkohan kukkamykeröt olleet kallista tuontitavaraa?

Latva-artisokkien käpymäisestä kukasta kuoritaan ensin ulommaiset, kuivuneet kerrokset pois. Varsi katkaistaan kuin parsan varsi: kun rapeaa vartta taivuttaa, napsahtaa se juuri oikeasta kohdasta poikki. Sitten tyvi vuollaan siistiksi pienellä veitsellä ja koko komeus upotetaan sitruunaveteen (1 l vettä + 1 sitruunan puristettu mehu).

Artisokat keitetään pehmeiksi suolalla ja sitruunalla maustetussa, väljässä vedessä. Kypsiä artisokkia  valutetaan hetki varsi ylöspäin ennen tarjoamista. Sitten "terälehtiä" napsitaan irti yksitellen, kastetaan voisulaan, tai isoäidin hollantilaiseen kastikkeeseen. Suurin herkku paljastuu vasta karvaisen (ja karvaan) kukan pohjalta, kun jäljellä on enää artisokan sydän.

"PUTSAUKSEN AIKANA ARTISOKKIA KANNATTAA SÄILYTTÄÄ SITRUUNAVEDESSÄ, ETTEI LEIKKUUPINTA TUMMENE"

KEITETTY LATVUSARTISOKKA vuodelta 1909

6 latvusartisokkaa
vettä
suolaa

Latvusartisokat tasoitetaan alta ja terävät piikit leikataan pois. Artisokat huuhdotaan hyvin, pannaan vähään, hiukan suolattuun veteen ja keitetään noin tunti kannen alla tahi kunnes lehdet irtaantuvat. Sitte ne nostetaan reikäkauhalla jotta vesi valuu niistä pois, ja tarjotaan lämpiminä, vaahdoksi hierotun voin kera.

______________________


KEITETTY LATVUSARTISOKKA nykykielellä

6 latva-artisokkaa
vettä
suolaa
2 sitruunaa

lisäksi isoäidin HOLLANTILAISTA KASTIKETTA tai voisulaa

Kuori artisokkien ulommaiset, kuivat lehdet pois, (tasoita terävimmät kärjet saksilla), vuole varsi siistiksi ja upota artisokat sitruunaveteen (1 l vettä + 1 sitruunan puristettu mehu.) Keitä artisokkia suolalla ja sitruunanmehulla maustetussa vedessä noin 1/2 tuntia, kunnes varsi tuntuu pehmeältä ja lehdet irtoavat nykäisemällä. Valuta artisokat varret ylöspäin ja tarjoa lämpiminä hollantilaisen kastikkeen tai voisulan kanssa.

______________________2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?