perjantai 1. tammikuuta 2016

PASTEIJAT


Tässä tulee varsinainen uudenvuodentaika. Viimeiset joulukinkun rippeet muuttuvat isoäidin pasteijareseptillä herkulliseksi Quiche Lorraine piirakaksi. Vanhassa ohjeessa neuvotaan tekemään joko lihatäyte tai sitten kananmunatäyte... Minäpä yhdistelin täytteeseen vähän molempia ja sain aikaiseksi ranskalaisen piirakkaklassikon... Niin, vai pitäisikö sanoa SUOMALAISEN pasteijaklassikon?!

"TADAA!"
HERKULLISTA UUTTA VUOTTA!


PASTEIJAT vuodelta 1909

Voitaikina:
3 dl. hyvää kermaa
1 tl. leivinpulveria
6 1/2 dl. vehnäjauhoja
voita puolet taikinan painosta

Täyte:
1 rkl. voita
1/2 sipulia
3 dl. keitett. tahi paistett. lihaa
2 dl. kermaa tahi lihalientä
suolaa
hienonn. valkopippuria

Leivinpulveri ja vehnäjauhot sekoitetaan vatkattuun kermaan. Taikina punnitaan, ja puolet sen painosta otetaan voita, joka vaivataan taikinan joukkoon. Tämä voitaikina on sopivin omenamunkkeihin, torttuihin y.m.s.

Täytettä vamistettaessa käristetään kuorittu, ja hienonnettu sipuli ja hienoksi hakattu liha voissa, jonka jälkeen kerma tai lihaliemi ja mausteet sekoitetaan joukkoon; sen jälkeen seoksen annetaan kiehua ja kaadetaaan jäähtymään.

Voitaikina kaulitaan 1 sm. paksuksi levyksi; muotilla otetaan pieniä pyöreitä kakkuja, joiden reunat sivellään vedellä. Taikinarengas asetetaan päälle, voidellaan samoin, keskelle pannaan täytettä ja saman suuruinen kakku asetetaan kanneksi. Reunoja ei saa painella, koska pasteijat eivät siinä tapauksessa pääse nousemaan. Paistetaan kuumassa uunissa.

Pasteijoita saattaa täyttää myöskin munatäytteellä. Pasteija- tai tavalliset leivosvuoat sisustetaan kaulitulla voitaikinalla siten, että taikina peittää vuoan sisäpinnan.

Munatäyte:
5 munaa
3 dl. kermaa
4 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
sokeria
Munat vatkataan ja muut ainekset sekoitetaan joukkoon. Vuoat täytetään puoleksi tällä seoksella ja pasteijat pannaan lämpimään uuniin paistumaan. Kun täyte on noussut ja saanut ruskean värin, ovat pasteijat valmiit. Saavat jäähtyä ennenkuin ne kaadetaan vuoista pois.

________________________

PASTEIJAT nykykielellä

voitaikina:
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen
1 1/2 dl kermaa
150 g huoneenlämpöistä voita

täyte:
100 g kuutuioitua kinkkua
nokare voita
2 kananmunaa
1 1/2 dl kermaa
ripaus muskottipähkinää
valkopippuria myllystä


Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin ja vatkaa sekaan kerma. Vaivaa taikinaan voi ja nosta jääkaappiin hetkeksi jäähylle. Ruskista kinkkukuutioita voissa, vatkaa kerma ja munat sekaisin, mausta muskotilla ja valkopippurilla. Kauli taikina levyksi ja vuoraa taikinalla piirakkavuoka. Levitä kinkku pohjalle ja kaada munakerma päälle. Paista 175℃ uunissa 20-30 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä. Tarjoa huoneenlämpöisenä.

______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?