keskiviikko 20. tammikuuta 2016

PORKKANAKUORUKAT (-KROKETIT)


"Kun ulkona on niin kylmä, että vitkuttelet kauppareissulle lähtöä iltamyöhään, etkä varsinkaan enää silloin viitsi nenääsi ulos pistää... Mutta olet luvannut väsätä jotain pientä iltapalaa... Eikä jääkaapissa ole oikein mitään... Ja uunikin on rikki!"

Tämä resepti on sellaisen päivän varalle. Testattu on ja toimii. Ei mitään terveysruokaa; (terveellinen porkkana + uppopaistaminen öljyssä = plusmiinusnolla), mutta antaa mennä, silloin tällöin, Pakkasukon kunniaksi.

"NYKYKIELISESTÄ OHJEESTA TULEE KAHDEKSAN KROKETTIA, JA NÄITÄ VOISI NAPSIA VAIKKA KUINKA PALJON... KANNATTAA TEHDÄ KERRALLA SUUREMPI SATSI!"

PORKKANAKOURUKAT (-KROKETIT) vuodelta 1909

1 rkl. voita
1/2 sipulia
3/4 ltr. keitett. tahi paistett. porkkanaa
2 munankeltuaista

Kastike:
1 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
2 dl. maitoa, kermaa tahi lihalientä
1/2 rkl. suolaa
1/4 tl. hienonn. valkopippuria

Voitelemiseen:
2 munanvalkuaista
2 dl. survottuja korppuja

Kuorittu, hienonnettu sipuli ja voi ruskeutetaan, hienonnettu porkkana lisätään ja ruskeutetaan, munankeltuaiset sekoitetaan viimeksi. Kun seos on jäähtynyt, muodostetaan siitä soikeita kuorukoita, jotka kastetaan vähän vatkattuun munanvalkuaiseen ja pyöritetään survotussa korpussa. Ne keitetään keitinrasvassa ja pannaan imupaperille valumaan.

______________________

PORKKANAKUORUKAT (-KROKETIT) nykykielellä

1 iso porkkana
1/2 sipuli
1 kananmuna

kastike:
1 rkl voita + ylimääräistä sipulin kuullottamiseen
2 rkl vehnäjauhoja
1/2-1 dl kuohukermaa
merisuolaa
jauhettua valkopippuria

lisäksi:
korppujauhoja panerointiin, rypsiöljyä uppopaistamiseen ja korianterimajoneesia (persiljamajoneesikin käy) dippaamiseen

Kuori ja pilko porkkana pieniksi kuutioksi. Kuori ja silppua sipuli. Erottele kananmunan valkuainen keltuaisesta.

Sulata voi kattilassa, ripottele jauhot päälle ja anna tahnan kypsyä hetki. Kaada lämmin kerma (lämmitetty neste estää paakkujen syntymisen kastikkeeseen) sekaan ja vatkaa sileäksi. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes seos on sopivan kiinteää krokettien pohjaksi. Ota kastike hellalta ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Keitä porkkanakuutiot kevyesti suolatussa vedessä, valuta ja kuullota sipuli. Kuullota porkkanoitakin hetki sipulin seassa. Nosta pois liedeltä, lisää sitten keltuainen ja lopuksi kermakastike. Anna seoksen jäähtyä.

Muotoile massasta kahden jälkiruokalusikan avulla pitkulaisia kroketteja. Vatkaa valkusisen rakenne rikki ja kasta kroketit ensin valkuaisessa, kierittele sitten varovasti korppujauhoissa. Kuumenna öljy 180℃:ksi  (öljy on sopivaa kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu puolessa minuutissa) ja uppopaista kroketit.

Anna kuorukoitten levätä hetki talouspaperin päällä ja tarjoa korianterimajoneesin (hienoksi silputtuja korianterin lehtiä + majoneesia) kanssa.

__________________________









3 kommenttia:

  1. Varmasti hyvää, mutta toi tuore korianteri maistuu saippualta, joten sen tilalle vaikka persiljaa tai vähän rakuunaa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. matkaajamatti hei, eikä maistu!!!!! ;)
      Korianteri jakaa mielipiteitä, siksi laitoin vihjeen, että persiljamajoneesikin käy... molemmat hyviä, mutta korianterissa oma erityisvivahteensa...Minäkään en ennen tykännyt ajattelin, että maistuu fairyltä, mutta nyt on yksi suosikkiyrteistäni... Kokeile edes!!!!!

      Poista
    2. Juu, on kokeiltu. Ainoa ruoka, jonka koskaan olen ravintolassa jättänyt syömättä: intialaisessa tuoretta korianteria sisältänyt. Ei vaan pysty.

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?