lauantai 21. toukokuuta 2016

SITRUUNAKEITTO


Hei, et kai suuttunut, kun en eilen pystynytkään lisäämään uutta reseptiä linjoille?
Olen kaikkien aikojen hurjimmassa poskiontelotulehduksessa... Ensin odottelin, että pää rähähtää hetkellä millä hyvänsä... Ja nyt hortoilen sellaisessa lääketokkurassa, ettei edes kokkaaminen ole tullut mieleenkään.


Tänä aamuna taisi tapahtua se kauan odotettu "käänne parempaan".  Ainakin aamupala maistui ja jaksoin jopa lähteä ulos.


Aamupuuroksi tein Anna Hildan kirjasta sitruunakeittoa. Ajattelin, että luomusitruunan mehu ja kuivatut karpalot parantaisivat oloani. Ja mietiskelin, että juuri tätä isoäiti olisi minulle varmaankin sairaspäivänä keitellyt.


Vaihdoin nykykielisen version korintit kuivatuiksi karpaloiksi, kun en oikein välitä rusinoista. Ja perunajauhosuurusteen jätin kokonaan pois. Sitruunamehun lisäsin vasta loppuvaiheessa, ettei kuumuus päässyt tuhoamaan C-vitamiinia. Tuli aika mukavaa; kanelin ja sitruunan maustamaa, kylmää puuroa. Sopi mainiosti aamuretken evääksi.


SITRUUNAKEITTO vuodelta 1909

2 1/2 ltr. vettä
kaneelinpalanen
1 dl. mannaryyniä
2:n sitruunan mehu
1 1/2 dl. sokeria
1 dl. korintteja
2 dl. vettä
1 rkl. sokeria
1 rkl. perunajauhoja

Vesi ja kaneeli kiehautetaan, mannaryynit vispilöidään sekaan ja saavat kiehua, kunnes pehmenevät. Keitto maustetaan sitruunan mehulla ja sokerilla sekä suurustetaan kylmään vesitilkkaseen sekoitetuilla perunajauhoilla ja saa kiehahtaa. Korintit perataan ja huuhdotaan lämpimässä vedessä ja keitetään 2 dk:ssa vettä 1 rkl. sokerin kera pehmeiksi, Sitten ne kaadetaan liemineen keittoon, joka tarjotaan kylmänä.

_____________________

SITRUUNAKEITTO nykykielellä

5 dl vettä
1 kanelitanko tai ripaus jauhettua kanelia
reilu 1/2 dl mannaryynejä
1/2 dl kuivattuja karpaloita tai kuivattuja mustikoita tai kuivattuja gochi marjoja
1 luomusitruunan mehu
sokeria oman maun mukaan

Kiehauta vesi ja kaneli, vispilöi mannaryynit sekaan ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Keitä karpaloita pari minuuttia, valuta vesi pois. Sekoita hieman jäähtyneeseen keittoon sitruunamehu, sokeri ja karpalot.

_____________________

6 kommenttia:

  1. Aivan ihania kuvia jälleen kerran! Koska kirja ilmestyy?

    VastaaPoista
  2. Satunnainen vierailija10. kesäkuuta 2016 klo 12.28

    Mistä on nuo ihastuttavat jälkkärimaljat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Satunnainen vierailija, minunkin mielestä ovat niin suloisia...Näyttävät vanhoilta tai ainakin vanhanaikaisilta, mutta kestävät astianpesukoneenkin, kun ovat ihan uusia...Portugalilaisesta ruokamarketista (prisma/citimarket-tyylinen) ostettu aikoinaan...Tuollainen mummomeininki on maailmalla ihan muotia.... ;)

      Poista
  3. Satunnainen vierailija27. kesäkuuta 2016 klo 7.54

    Kiitos tiedosta. Vähän tuontyylisiä jalallisia on etsinnän alla. Ja tuo astianpaesukone kestävyys on vain plussaa. Eipä taida olla nyt Portugaliin asiaa ;( Et satu merkkiä muistamaan, jos löytyis nettikaupasat?

    VastaaPoista
  4. Ei kuule näistä maljoista löydy mitään merkintää valmistajasta. Happy hunting, kuitenkin!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?