perjantai 10. helmikuuta 2017

PERUNA- JA JUUSTOLAATIKKO


Peruna- ja juustolaatikko edustaa ylväästi elävää suomalaista pottuperinnettä. Tämä sopii melkein mihin hyvänsä kattaukseen. Reseptiä on helppo muokata mielin määrin, eikä tästä saa koskaan tarpeekseen... Siis jos vain pitää perunasta.

Juustoa ohjeessa on juuri niin vähän, ettei sitä valmiista laatikosta ihan heti edes löydä. Voi laatikon toki tehdä ilman juustoakin, mutta silloin mausta jää puuttumaan "se jokin". Vaihtelunhaluinen voi korvata juustoraasteen parilla lastuiksi leikatulla valkosipulin kynnellä. Mukavuudenhaluinen voi kokata "yhden padan taktiikalla"; lisätä perunan sekaan savukalaa, makkaraa, tai haudutettua lihaa.

Kananmunat voi laatikosta jättää surutta pois, ellei välttämättä halua munan tuomaa hyydykemäistä rakennetta... (No joo; hiustenhalkojat sanoisivat nyt että kun laatikosta jättää munat pois, tulee siitä gratiinia). Korppujauhojenkaan perään en itkisi; ihan maukkaita ovat, mutta ilmankin tulisin toimeen. Nykykielisen version muskottipähkinä, sitä vastoin, tekee perunoille pelkkää hyvää, siitä en luopuisi.

KOMEIN VALURAUTAPATA, IKINÄ?!
Olen koko alkutalven etsinyt uutta valurautapataa... Sopivan kokoista, väristä ja hintaista... Jos ei rahasta tarvitsisi välittää, olisi Le Creusetilla kauniita klassikoita sateenkaaren kaikissa väreissä... Mutten nyt raaskinut sijoittaa satoja €uroja pelkkään pataan. Katselin jo halpahallin perinteisiä, mustia, vähän tylsiä, mutta asiallisia patavaihtoehtoja... Kunnes tämä, 30 €uron, syvänsininen komistus veti minut sivuun ja kiipesi ostoskoriini. Ihan tavallisen marketin kattilaosastolla, ihan tavallisena iltana. Siihen loppuivat etsinnät ja siitä alkoi tämäntalvinen pataruokakausi.

_________________________


PERUNA- JA JUUSTOLAATIKKO vuodelta 1909

1 ltr. keitettyjä perunoita
2 rkl. raastettua juustoa
3 rkl. voita
2 munaa
3 1/2 kermansekaista maitoa
1/2 rkl. suolaa
1 rkl. sokeria
2 rkl. survottuja korppuja

Keitetyt perunat kuoritaan, leikataan viipaleiksi ja asetetaan voideltuun vuokaan. Raastettua juustoa ja voipalasia pannaan peruna-kerroksien väliin. Munat ja maito vatkataan, mausteet sekoitetaan joukkoon, ja seos kaadetaan vuokaan perunaviipaleiden päälle. Survotut korput ripotellaan pinnalle ja laatikko pannaan uuniin paistumaan. Tarjotaan liharuokien kera.

______________________

PERUNA- JA JUUSTOLAATIKKO nykykielellä

1 kg kiinteitä kotimaisia perunoita
4 dl luomu kuohukermaa
2 dl vettä
2 tl merisuolaa
1/2-1 tl jauhettua muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
(2 kananmunaa, ei välttämätön)
2 rkl normaalisuolaista suomalaista voita
1 dl (punaleima) emmental raastetta
(1/2 dl korppujauhoja, ei välttämätön)

Kuori ja viipaloi perunat (mahdoliinilla) ohuiksi siivuiksi. Kuumenna kerma ja vesi suuressa kattilassa, keitä perunalastuja kermassa muutama minuutti. Ota kattila hellalta, nosta perunat reikäkauhalla pataan, mausta kerma suolalla, muskotilla ja mustapippurilla. Jos käytät valmiiksi keitettyjä perunoita; leikkaa ne ohuiksi siivuiksi ja hyppää pottujen keittämisvaiheen yli. Jos haluat laatikkoon munamaitomaisen rakenteen, lisää kananmunat jäähtyneeseen kermaan tässä vaiheessa.

Nostele perunaviipaleita ja levitä juusto (ja/tai ohuet valkosipuliviipaleet) ja pienet voinokareet tasaisesti väliin. Kaada kermaseos perunoiden päälle. Ripottle pinnalle korppujauhoja ja paista 180℃ uunissa vajaa tunti, kunnes pinta on kauniin ruskea ja perunat sopivan pehmeitä.

_______________________



4 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?