torstai 10. elokuuta 2017

KUORRUTETTU SOKERIKAKKU


Blogin 7-vuotis syntymäpäiviä vietettiin vaaleanpunaisten pelargonioiden koristamalla lasiverannalla.


Isoäidin aikainen juhlakakku tuo mukavaa vaihtelua perinteiselle mansikka-kermakakulle. Sokerikakkupohjan täytteinä on murskattuja mansikoita ja vaniljakiisseliä. Pinta saa koristeekseen paahdettua valkuaisvaahtoa.


Uskolliset koemaistajat ja väsymättömät oikolukijat olivat blogin viimeisten synttärijuhlien kunniavieraita... Lasiveranta täyttyi naisenergiasta... olipa mukana aitoa isoäitienergiaakin.

JUHLAKAKSIKKO: MAIJA&MINÄ. 45 VUOTTA SITTEN  AKVAARIOKUTSUILLA, NYT ISOÄIDIN BLOGIA JUHLISTAMASSA.
🍰Täydellisen sokerikakkkupohjan salaisuus löytyy perunajauhoista. Kun korvaat puolet vehnäjauhoista  perunajauhoilla, tulee pohjasta ilmava kuin kesäpilvi. Valkuaisvaahto tekee myös kakun luonteelle hyvää. Kevyt kuorrute pysyy ryhdikkäänä lämpimälläkin säällä. Sveitsiläinen marenki kypsyy vesihauteessa, ja sopii niillekin, ketkä vierastavat raakaa kananmunaa. Perinteinen "suomalainen marenki", (sokerilla maustettu valkuaisvaahto), kannattaisi ehkä käyttää alkuperäisen ohjeen mukaisesti uunissa.🍰
_______________

KUORRUTETTU SOKERIKAKKU vuodelta 1909

Sokerikakku

täyte 1:
vaniljakiiseliä:
5 munankeltuaista
2 rkl. sokeria
vaniljaa
3 dl. kermaa
1-2 rkl. hyvää voita

täyte2:
marja- tahi hedelmähilloketta

munanvalkuaiskurrotus:
2 munanvalkuaista
7-9 rkl. sokeria

sokerivesikuorrutus:
2 rkl. vettä
1/2 rkl. etikkaa
2-4 dl. hienoa sokeria

koristamiseen:
1/2 munanvalkuaista
1/2 dl. hienoa sokeria

Munankeltuaiset, sokeri, vanilja ja kerma vispilöidään kasarissa tulella, kunnes kiiseli sakoaa. Kiiseliä jäähdyttäissä vispilöidään voi pieninä palasina sekaan.

Sokerikakku leikataan kolmeen päällekkäiseen osaan. Vaniljakiiseliä, hedelmä- tahi marjahilloketta levitetään kerroksien väliin.

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, ja sokeri seulotaan vähitellen sekaan. Kuorrutus hierotaan tasaiseksi ja kiiltäväksi. Kakku peitetään munanvalkuaiskuorrutuksella ja pannaan vienoon uuninlämpöön kuivumaan. Sokeri hierotaan huhmarissa vielä hienommaksi ja seulotaan siivilän läpi. Kuta hienompaa sokeri on, sen parempaa kuorrutusta saadaan. Sokeri sekoitetaan vesi ja etikkaseokseen, ja seos hierotaan aivan tasaiseksi ja kiiltäväksi. Sokerivesikuorrutus kaadetaan kakun päälle, jota käännellään niin, että kuorrutus valuu tasaisesti ja peittää kakkun kokonaisuudessaan. Sitte kakku pannaan vetoiseen paikkaan, jotta kuorrutus pikemmin kuivuisi.

Hieno sokeri hierotaan huhmarissa vielä hienommaksi ja seulotaan. Munanvalkuaista vatkattaessa lisätään seulottua sokeria silloin tällöin noin 1/2 tl. verran kerrallaan. Seosta vatkataan, kunnes se on notkeata, mutta ei lainkaan valuvaa. Pienen paperitötterön läpi, jonka hieno kärki leikataan pois, puserretaan munanvalkuaisseos eri muotoisiin kuvioihin kakun pinnalle.


KUORRUTETTU SOKERIKAKKU nykykielellä

Sokerikakkupohja:
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
4 luomumunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
Lisäksi: voita ja korppujauhoja kakkuvuoan voiteluun ja jauhottamiseen
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, yhdistä jauhot ja lisää siivilän läpi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 180℃ uunissa kypsäksi (kunnes puiseen koetikkuun ei jää enää kiinni taikinaa).

Mansikkahilloke:
mansikoita
sokeria
cointreau-likööriä
Murskaa mansikat ronskisti haarukalla, ripottele päälle sokeria ja pirskottele hieman sitruslikööriä. Anna mehustua 15 minuuttia.

vaniljakiisseli:
2 1/2 dl luomu täysmaitoa (tai luomu kuohukermaa)
1/2 halkaistu vaniljatanko
3 luomumunan keltuaista
2 rkl sokeria (tai oman maun mukaan)
10 g voita
Yhdistä kaikki ainekset paitsi voi, kiehauta seos, herkeämättä vatkaten. Kuumenna miedolla lämmössä, kunnes saat haluamasi paksuista kastiketta. Lisää sitten voi ja anna jäähtyä ennen käyttöä.

Sveitsiläinen marenki:
3 luomumunan valkuaista
1-2 dl tomusokeria (tai oman maun mukaan)
Kypsennä valkuaisia ja sokeria vesihauteessa , koko ajan sekoittaen, kunnes lämpötila on 60℃. Siirrä kulho vesihauteesta ja vatkaa marenki kylmäksi.
TAI tee perinteinen "suomalainen marenki":
 3 luomumumunan valkuaista
1-2 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri.

Paista kakkupohja, leikkaa jäähtyneenä kolmeen osaan. Valmista mansikkahilloke, kiisseli ja marenki. Täytä ja kokoa kakku, kuorruta marengilla. Paahda pintaan ruskeita kohtia polttopuhaltimella (=kaasutöhötin), tai uunissa, grillivastuksen alla.

_______________________








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?