tiistai 15. elokuuta 2017

SISKONMAKKARA


Kuvat ovat vähän hämäriä... Mutta hyvästä syystä!
Aurinko säteili kiviportaikon ylätasolla... Siskonmakkarat nautiskeltiin perunakellarin hämyssä. Luit oikein; vanhassa vaajakoskelaisessa perunakellarissa. Tämä halkopinojen taakse kätketty kiviluola pääsee nyt "isoäidin reseptillä- suomi 100" - mieleenpainuvat miljööt osioon.



Keskisuomalainen kekseliäisyys yhdistettynä pilke silmäkulmassa- meininkiin loihtii perunakellaristakin tunnelmallisen herkuttelukeitaan. Eihän näille siskonmakkaroille olisi voinut sopivampaa miljöötä kuvitellakaan. Tiedän; kattaus on puoli ruokaa... Tuskinpa osaan enää koskaan tehdä näin maukasta makkaraa.


VINKKI: 🍖Ei hätää, vaikkeivat suolet kuuluisikaan lähikauppasi valikoimaan. Makkaran voi ihan hyvin valmistaa ilman suoliakin. Talouskelmu pitää makkaramassan kypsennyksen ajan kasassa. Huomaa kuitenkin, että kelmumakkarat kannattaa liemessä keittämisen sijasta kypsentää uunissa, vesihauteessa. Mausteita makkaraan kannattaa laittaa mielummin vähän liikaa kuin liian vähän. Ruohosipuli tekee makkaramassalle ihmeitä, eikä valkosipulikaan olisi pahasta. Voissa paistaminen tuo pintaan kauniin värin ja makuun"sitä jotain".🍖


______________________

SISKONMAKKARA vuodelta 1909

600 gr. sianlihaa
425 gr. vasikanlihaa
1 kg. silavaa
1/2 tl. hienonn. valkopippuria
1 tl. hienonn. maustepippuria
1 1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/2 tl. hienonn. muskottikukkaa
2 rkl. suolaa
1 1/2 dl. kermaa
1 1/2 dl. maitoa

Sian- ja vasikanliha pestään kylmään veteen kastetulla lihapyyhkeellä ja jauhetaan kolmeen kertaa lihamyllyssä. Silava leikataan erittäin hienoiksi kuutioiksi, jotka sekoitetaan mausteiden kera hienonnettuun lihaan. Seosta vaivataan hyvin, keitetty, kylmäksi jäähdytetty kerma ja maito lisätään vähin erin joukkoon, ja vaivaamista jatketaan vielä edelleen hetken aikaa.

Seos pannaan vasikan tahi lampaansuoliin, jotka sidotaan noin 7-10 sm. pitkiksi makkaroiksi ja keitetään jälkilihaliemessä. Jäähdyttyä säilytetään ne miedossa suolavedessä. Makkarat tarjotaan vihanneksien ja muhennettujen makaroonien kera.



SISKONMAKKARA nykykielellä

140 g pekonia
peukalon paksuinen nippu ruohosipulia
700 g sika-nauta jauhelihaa
2 dl luomu kuohukermaa
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua muskottia
1-2 rkl hienoa merisuolaa

lisäksi tarvitset pestyjä suolia ja lihalientä tai tuorekelmua

Kuutio pekoni hienoksi. Silppua ruohosipuli. Sekoita jauheliha, pekoni, ja ruohosipulisilppu, isää kerma ja mausteet. Vaivaa seos tasaiseksi.
Täytä suolet makkaramassalla, tee solmut sopiviin kohtiin ja jatka, kunnes kaikki massa on käytetty. Jos käytät kelmua, leikkaa kelmusta sopivan pituinen pala, aseta makkaramassaa keskelle, kääri rullaksi ja muotoile pötkilöksi. Tee päihin solmut.

Kuumenna lihaliemi ja pistele makkaroiden pintaan pieniä reikiä. Keitä makkarat liemessä kypsiksi. TAI aseta talouskelmuun käärityt makkarat uunivuokaan, saumapuoli ylöspäin. Kaada pohjalle kuumaa vettä makkaroiden puoliväliin saakka. Paista makkarat kypsiksi 150℃ uunissa (n. 25-30 min.) Nosta makkarat varovasti vedestä pois ja poista kelmut ennen tarjoamista. Jos haluat, ota vielä pintaan kaunis väri kuumalla pannulla, voisulassa, juuri ennen tarjoamista.

_____________________






2 kommenttia:

  1. Nää kuulostaa hyviltä, jostain syystä olen aina kammonnut kaupan siskonmakkara-palluroita, mutta näitähän voisi vaikka kokeilla valmistaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. O.M.A kokeile ihmeessä! Voit tuunata makkaramassan oman mielen mukaan... Massa on pursotusvaiheessa epäilyttävän vetelää, mutta napakoituu kypsyessään kyllä...

      Ne kaupan siskonmakkarat ovat muuten raakamakkaraa, siis massaa ei ole kypsennetty vielä ollenkaan, siksi on vetelää ja mössömäistä... Tässä isoäidin ohjeessa makkarat keitetään saman tien kypsiksi, ja minä kun en saanut kaupasta suolia, käytin kelmua ja kypsensin makkarani uunissa, vesihauteessa...

      Hyviä makkaratalkoita!

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?