Isoäidin öljynsekaiseen lehtisalaattin kätkeytyy perinteinen vinaigrette-ohje. Perus hyvä-ja helppo - salaattikastike valmistuu kätevästi hillopurkkia ravistamalla. Niin yksinkertaista, mutta niin hyvää!
______________________
ÖLJYNSEKAINEN LEHTISALAATTI vuodelta 1909
tuoreita salaatinlehtiä
kastike:
3-4 rkl. ruokaöljyä
2 rkl. etikkaa tahi sitruunanmehua
1/2 tl. suolaa
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1 tl. sokeria
1 tl. sinappia
Salaatin lehdet perataan, huuhdotaan, kuivataan puuhkeen välissä ja leikataan palasiksi. Etikka tahi sitruunan mehu sekoitetaan öljyyn, mausteet lisätään, ja kastike kaadetaan salaatin lehtien päälle.
_____________________
ÖLJYNSEKAINEN LEHTISALAATTI nykykielellä
= vinaigrette = viinietikkakastike
Huuhdeltuja, lingottuja (tai talouspyyhkeellä kuivaksi taputeltuja) salaatinlehtiä, mieluiten suoraan omalta kasvimaalta
3 dl rypsiöljyä
1 dl punaviinietikkaa
1/2 tl merisuolaa
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1/2 tl sokeria
1 tl sinappia, kotitekoista, tai esim. Dijon
Sekoita kaikki ainekset kulhossa (tai hillopurkissa) ja anna kastikkeen maustua hetki. Pirskottele salaatin päälle ja tarjoa heti.
____________________
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?